5 úžasných míst, která musíte navštívit během dovolené na Srí Lance

Adam Valový
3. června 2019
4 minuty čtení

Na úvod krátké opáčko ze zeměpisu. Ostrovní stát Srí Lanka se rozkládá v jihovýchodní Asii – poblíž poloostrova Přední Indie. Původní název Srílanské demokratické socialistické republiky, jak se Srí Lanka oficiálně nazývá, byl totožný s geografickým názvem ostrova. Do roku 1972 byla jedna z nejoblíbenějších asijských dovolenkových destinací Cejlonem.

Navzdory teroristickým útokům z dubna 2019 je Srí Lanka oblíbeným cílem turistů, kteří nedají dopustit na její rozmanitost. Důvodů, proč ji navštívit, se nabízí víc než dost. Na své si přijde milovník táhlých, liduprázdných pláží, příznivce horské turistiky a v neposlední řadě každý, kdo se chce během dovolené kochat pohledem na prastaré ruiny a mnohé další památky.

Srí Lanka je zemí kontrastů. Na jedné straně ji charakterizují zapadlé vesnice s trhy plnými čerstvého ovoce, na straně druhé velkoměsta s atmosférou nepříliš vzdálenou západní kultuře. Nechybí ani velká nákupní centra.

Přesto převažuje netknutá příroda. Na pořádek v mnoha národních parcích dohlíží rangeři a návštěvníci si užívají harmonického prostředí s nádechem exotiky.

A pozor – Srí Lanka je domovem mnoha druhů zvířat. Narazíte zde na slony, krokodýly, velké i malé ještěry, opice, želvy, obrovské stonožky a nespočet zástupců hmyzí říše.

Je na Srí Lance teplo?

Odpověď zní ano. Podívejte se na mapu a pochopíte. Ostrov se nachází cca 6 – 8 ° nad rovníkem a chlubí se celoročně teplým klimatem. Teploty se stabilně pohybují kolem třicítky, ovšem vždy se nabízí možnost vycestování do chladnějších horských oblastí. S rostoucí nadmořskou výškou je průměrná teplota o poznání nižší.

Na Srí Lanku můžete vyrazit kdykoliv zatoužíte po dovolené u moře. Raději si však promyslete cestu v období monzunů, kdy na jihozápadě a v jižní části ostrova vydatně prší. Ne nepřetržitě, ale často a vydatně.

Která místa rozhodně nevynechat?

Srí Lanka je rozmanitá a během pár dní určitě nestihnete navštívit všechna zajímavá místa. Snažte se, aby váš itinerář obsahoval následující.

1. Kandy

Pobýt nějaký čas na Srí Lance a nenasát přitom místní kulturu, jejíž nedílnou součástí jsou i dva hlavní náboženské směry – budhismus a hinduismus, není možné. Na druhou stranu byste byli sami pro sobě, kdybyste se chrámům, posvátným obřadům, ženám oděným do Sári a ostatním kulturním a náboženským symbolům vyhýbali. Přišli byste o hodně! Udělejte si proto cestu do města Kandy, které je považováno za symbol srílanské kultury. Kromě sochy velkého Budhy si uděláte exkurzi v místní továrně na výrobu čaje a projdete se kolem jezera.

2. Čajové plantáže v Nuwara Eliya

Pokud se vám v souvislosti se Srí Lankou okamžitě vybaví lahodný čaj, máte pravdu. Zdejší čajové plantáže jsou ikonické a rozhodně stojí za shlédnutí. Budete-li mít možnost, pokochejte se pohledem na plantáže v horské oblasti Nuwara Eliya. Třeba právě cestou do Kandy. Z vlaku však vystupte a dopřejte si na místě čaj. Garantujeme vám, že si ho vychutnáte o poznání intenzivněji než ze sáčku.

3. Hikkaduwa

Srí Lanku lemují krásné pláže a byli byste sami proti sobě, kdybyste si nezašnorchlovali poblíž letoviska Hikkaduwa. Pod vodou se vám naskytne pohled na karety obrovské a další zástupce bohaté podmořské fauny.

4. Národní park Yala

Safari park Yala je místo, které se vám vryje do paměti. Sloni a leopardi v jejich přirozeném prostředí vás dostanou. Chcete-li Srí Lanku poznat i z její divočejší stránky, máte jedinečnou možnost to udělat právě zde.

5. Mirissa

Závěr patří sportování. Pokud si nedokážete představit dovolenou u moře bez jízdy na surfu, vydejte se do letoviska Mirissa situovaném v jižní části Srí Lany. Panují zde ideální podmínky pro začátečníky i pokročilé!

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Cestování,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky