Vychutnejte si příjemné letní osvěžení v podobě frappé z termoizolační sklenice, která dlouho udrží jeho nízkou teplotu
Komerční článek
Kdy jindy pít Frappé než v létě? Ne nadarmo je jeho kolébkou rozpálená řecká Soluň, kde letní teploty šplhají často až ke čtyřicítkám. V tomto počasí by si horké cappuccino dopřál jen málokdo. Frappé ale není jen káva s ledem, jde o unikátní nápoj, který svojí chutí překvapí nejednoho gurmána.
Co je vlastně frappé?
Frappé se dnes připravuje v mnoha formách a variantách. Jeho původní podoba spočívá ale v kávě s ledem. Ten může být v nápoji ve formě kostek nebo namixované ledové tříště. Pro frappé je také typické podávání ve vysoké sklenici na kávu ideálně s termoizolačními vlastnostmi, které jsou zárukou udržení nápoje dlouhodobě chladného. Kromě ledu je pak možné do frappé přidat také zmrzlinu, šlehačku či karamel. Oblíbené je také frappé s čokoládovými hoblinami či různými topingy.
Kde se frappé poprvé objevilo?
Jeho kolébkou se stal mezinárodní veletrh v řecké Soluni pořádaný v roce 1957, kde jeden ze zaměstnanců firmy Nestlé použil k rychlé přípravě své kávy šejkr určený původně na přípravu nápoje pro děti. Do něho namíchal vše, co měl po ruce a rozmixoval. Firma Nestlé jeho nápad ihned použila a od té doby se frappé připravuje po celém světě především v horkých letních měsících, kdy bezkonkurenčně patří k nejoblíbenější variantě ledové kávy.
Originál je jen jeden
Frappé se připravuje z instantní kávy, kterou pro jeho přípravu použil i jeho objevitel. Ta se nedoplňuje horkou vodou, ale rovnou se rozmixuje s vodou studenou a někdy i s mlékem. Směs se pak ihned plní do sklenic, v nichž se podává, a doplní o další ingredience. Příprava této kávy je opravdu jednoduchá a zvládnete ji i sami doma. V některých kavárnách se můžete setkat se specifickou variantou frappé nazvanou frappé freddo. Spočívá v přípravě tohoto nápoje ne z instantní kávy ale z kvalitního espressa.
Připravte si frappé i doma
Jak již bylo naznačeno, máte na výběr ze dvou variant. Pořídit si lze speciální instantní kávu na frappé anebo jako základ nápoje použít espresso, které vám na jeden stisk připraví váš kávovar. Pak již jen kávu doplníte o studenou vodu, případně mléko a cukr či další ingredience, vložíte do šejkru a budete mixovat. Přímo do mixéru můžete také přidat několik kostek ledu, které se v rámci mixování jemně roztříští. Led však lze přidat také až do finálního nápoje. Po naplnění frappé do sklenic jej dozdobte šlehačkou, skořicí, čokoládou a podobně, doplňte o dlouhou lžičku a brčko a vychutnejte si výsledek svého snažení.