Jídlo a pochoutky

Božský nápoj

Víno zbavuje člověka strachu a zábran, uvolňuje všechna pouta, rozvazuje mu jazyk, aby odhodil všechny masky, učí člověka dívat se na životní těžkosti optimisticky a naplňuje srdce radostí. Toto je starověké moudro, které platilo a platí stále. O víně bylo napsáno již mnoho básní i pověstí či legend. Pravdou ale je, že víno tu bylo, je a bude stále.

Bílé nebo červené

V každé správné vinárně nebo restauraci si host samozřejmě vezme do rukou vinný lístek. Je to nabídka dostupných vín v dané restauraci, kde by měl být udán nejen název, ale také původ vína, ročník, výrobce a cena. Vinný lístek také odpovídá tomu, zda se restaurace třeba zaměřuje na vína domácí nebo dává přednost zahraničním odrůdám. Opravdoví znalci vína si přijdou na své ve sklípku v Brémách, kde nápojový lístek představuje originální lexikon vín, který nabízí až 600 druhů tohoto královského moku. A je jedno, zda návštěvník miluje bílé víno nebo červené víno. Vybírat je opravdu z čeho. Ovšem nápojový lístek je jistě obohacen i o další alkoholické nápoje, kam se řadí i šampaňské, ale mohou to být i nealkoholické sekty.

Druhy vína

Vína nejsou rozdělena jen na bílá a červená. Přírodní suché víno neobsahuje cukry, může se po prokvašení a druhém stočení dále zpracovat. Víno sladké má vysoký obsah alkoholu a samozřejmě i více přírodního cukru. Je vyrobeno z přezrálých hroznů. Výběrová vína se řadí do skupiny nejjakostnějších vín. Z pravidle se jedná o pozdější sklizeň. A co sekty? Šumivá vína jsou oblíbená a vyrábí se druhotným kvašením. Zapomenout se nesmí ani burčák, což je v podstatě zkvašený mošt z vinné révy. Je třeba mu ale přijít na chuť a ne každý si tento zkvašený nápoj oblíbil.

A čeho by se měl správný vinař vyvarovat?

Víno se především nepije z láhve a už vůbec se nepije na „ex“. Rovněž se nenalévá až po vrch sklenice, ale jen do dvou třetin. Nalévat se víno smí jen do čistých sklenic určené přímo na tento nápoj a v žádném případě se nenalévá do hrnečku. Za zmínku také stojí, že víno nesnáší náhlé změny teploty. Červené víno se podávají při pokojové teplotě, bílá mají mít teplotu zhruba 10 až 12 stupňů.

Další články

Vino Barbaresco je výborné italské červené víno

Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám

Španělský olivový olej v sobě ukrývá spoustu zajímavých tajemství

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Připravte se na letní grilování

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *