Jídlo a pochoutky Tipy a rady

Co by měl vědět každý milovník čaje

Přestože jste nadšeným pijákem čaje už léta nebo dokonce desetiletí, budete překvapeni, jak málo toho o tomto klasickém nápoji víte.

Čaj je jedním z nejstarších nápojů a po vodě dalším nejoblíbenějším. Miliony lidí pijí čaj každý den a nedokázali by si představit, že by bez tohoto nápoje vydrželi jediný den. Existuje mnoho druhů čaje, které se konzumují různými způsoby.

Navzdory dlouhé historii a popularitě je mnoho věcí, které o něm nevědí ani milovníci čaje. Je toho hodně, co byste se měli dozvědět. Přinášíme vám informace, které byste o tomto nápoji měli vědět.

Čaje mají různé jedinečné vlastnosti

Pravděpodobně jste již slyšeli o zeleném, bílém, černém a oolong čaji a mnoha dalších druzích čaje. Všechny čaje nejsou stejné. Existuje široká škála čajových odrůd, které rostou v různých zeměpisných lokalitách. Zatímco většina z nich pochází z rostliny Camellia sinensis a obsahuje kofein, jiné patří do jiné kategorie, například červený čaj.

Existují také bylinné čaje sycené květinami, ovocem nebo suchými bylinami.

Různé čajové odrůdy se mohou pochlubit jedinečnými vlastnostmi, které jsou dány působením různých povětrnostních podmínek, složením půdy a dokonce i výběrem člověka. Vzhledem k zásobování vodou a složení minerálů budou mít čaje rostoucí v různých zeměpisných lokalitách nakonec odlišné vlastnosti.

Přidání mléka do čaje snižuje jeho zdravotní přínosy

Chcete-li si užít zdraví prospěšné účinky čaje, zejména jeho antioxidační vlastnosti, užívejte ho bez mléka.

Přidání mléka do čaje totiž snižuje antioxidační schopnosti černého čaje. Bílkoviny obsažené v mléce vážou polyfenoly v čaji a snižují jejich antioxidační potenciál. Všimněte si, že vliv se může lišit v závislosti na množství a druhu použitého mléka.

Chcete-li ze svého šálku čaje získat maximum zdraví prospěšných látek, mléko vynechejte.

Čaj může snížit hladinu cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu je důsledkem špatného životního stylu, jako je špatná strava, kouření, nedostatek pohybu a sedavý způsob života. Riziko zvýšené hladiny cholesterolu zvyšují také onemocnění, jako je obezita a cukrovka.

Seznam zdravotních problémů způsobených vysokou hladinou cholesterolu je nekonečný, včetně kardiovaskulárních komplikací.

Čaj patří mezi účinné prostředky, které vám mohou pomoci snížit škodlivou hladinu cholesterolu. Bylo zjištěno, že různé druhy čaje, jako je zelený čaj, černý čaj a čaj oolong, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Například zelený čaj je plný antioxidantů a přináší tělu zdraví prospěšné látky, které snižují hladinu cholesterolu.

Zelený a černý čaj jsou také známé tím, že zlepšují zdraví střev a snižují hmotnost, což pomáhá předcházet onemocněním, jako je cukrovka, která zvyšuje rizikový faktor vzniku špatného cholesterolu.

Hořkost čaje lze snížit vařením za studena

Pokud se chcete vyhnout cukru a získat méně hořkou chuť čaje, je vaření za studena dokonalým trikem.

Hořkost je obvykle způsobena přílišným spařením. Vaření za studena vám umožní připravovat čaj pomaleji, čímž se sníží pravděpodobnost vzniku hořké chuti. Tento recept se hodí zejména v případě, že užíváte bylinné čaje a oolongy.

Jak to funguje? Vaření studenou vodou umožňuje extrahovat vyvážené chutě. Tento proces extrahuje méně kofeinu a katechinů, což má za následek sladký čaj s menší hořkostí.

Kromě snížení hořkosti znamená méně kofeinu v nápoji nižší pravděpodobnost výskytu žaludečních potíží.

Vaření za studena je pohodlný a nenáročný způsob přípravy čaje. Stačí nalít studenou vodu do konvice nebo džbánu s čajovými lístky nebo sáčky, uchovat je v chladničce a nechat pomalu louhovat po určitou dobu. Výsledkem bude jemný, čistý a přirozeně chutnající čaj.

Čaj můžete louhovat přibližně 6 hodin, aby byl připraven k podávání. Dobrá věc při louhování za studena je, že je téměř nemožné čaj přepařit, takže delší uchovávání čaje v chladničce neuškodí.

Čaj může ovlivnit vstřebávání vitamínů a minerálů

Čaj bohužel může bránit vstřebávání minerálů a vitaminů v těle. Třísloviny obsažené v čaji obvykle vážou minerální látky, jako je zinek a železo, a brání jejich účinnému vstřebávání do těla.

Pijáci čaje na to musí pamatovat a plánovat si jídlo a pití čaje tak, aby z obojího měli prospěch. Doporučuje se ponechat mezi jídlem a pitím čaje alespoň 30minutový odstup, aby vaše tělo mohlo těžit z antioxidantů obsažených v čaji a vitamínů a minerálů dodaných jídlem.

Vyhněte se užívání čaje v době jídla. U těhotných osob a osob s anémií by měl být odstup delší, alespoň hodinu.

Čaj je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů. Přestože ho pije tolik lidí, většina z nich si není vědoma, jaké zdravotní výhody jim čaj přináší a jak ho nejlépe konzumovat.

Nezapomeňte, že čaje jsou různé; udělejte si další průzkum, abyste zjistili, který druh čaje vám bude nejlépe vyhovovat. Existují různé způsoby užívání čaje a tyto způsoby mají také své výhody. Cíl dozvědět se o čaji více, budete překvapeni, kolik jste toho o tomto skvělém nápoji nevěděli.

 

 

 

 

Další články

8 osvědčených způsobů, jak předcházet nehodám způsobeným uklouznutím a pádem

Jak chutná dračí ovoce

Na co nezapomenout při plánování maturitního večírku?

Nejužitečnější tipy a triky pro snadnější přípravu jídla

Je chléb škodlivý? Možná budete překvapeni!

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *