Dušená brokolice s kapustou a pečené česnekové máslo
Tento jednoduchý zeleninový talíř si stoprocentně zamilujete. Kombinace kousků brokolice a kapusty pokapaných máslem, česneku a omáčky z drceného červeného pepře je skvělou volbou nejen na letní oběd. Zda budete mňamku podávat jen tak, nebo si k ní vezmete ještě něco dalšího na zakousnutí, je na vás.
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Ingredience
- 2 trsy kadeřavé kapusty
- 1 šálek vody
- 2 velké brokolice nakrájené na 12 kousků
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce nesoleného másla
- 5 stroužků česneku
- ¼ lžičky drceného červeného pepře, případně více dle chuti
- ¾ lžičky kvalitní mořské soli
- trochu soli maldon (není nutné)
Postup přípravy
- Odstraňte z kapusty tvrdé stonky a žebra; zeleninu nahrubo nakrájejte. Vařte v ½ šálku vody ve velké pánvi (přikryjte víkem) na středně vysokou teplotu, až bude zelenina trochu jemná (cca 2 – 3 minuty). Poté dejte do cedníku. Vařte brokolici stejným způsobem ve zbylém ½ šálku vody. Přeneste kapustu do velké mísy; nechte brokolici okapat v cedníku. Vysušte si pánev pro další použití.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na střední teplotu. Přidejte kapustu a smažte, dokud nebude jemná a nezačne hnědnout (často míchejte). Potrvá to cca 4 – 6 minut. Poté ji přendejte do mísy a na pánvi rozehřejte zbývající lžící oleje. Přidejte brokolici a za častého míchání smažte stejným způsobem jako kapustu.
- Na pánvi nechte rozehřát máslo společně s česnekem a drceným červeným pepřem. Za stálého míchání smažte tak dlouho, dokud česnek nezačne zlátnout (cca 1 – 2 minuty). Máslo poté nalijte na zeleninu a posypejte ¾ lžičky soli.
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Tip: Po kroku č.1 můžete zeleninu uskladnit na jeden či dva dny v lednici a připravit pokrm až poté.
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”