Jídlo a pochoutky

Dušená brokolice s kapustou a pečené česnekové máslo

Tento jednoduchý zeleninový talíř si stoprocentně zamilujete. Kombinace kousků brokolice a kapusty pokapaných máslem, česneku a omáčky z drceného červeného pepře je skvělou volbou nejen na letní oběd. Zda budete mňamku podávat jen tak, nebo si k ní vezmete ještě něco dalšího na zakousnutí, je na vás.

Ingredience

  • 2 trsy kadeřavé kapusty
  • 1 šálek vody
  • 2 velké brokolice nakrájené na 12 kousků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 5 stroužků česneku
  • ¼ lžičky drceného červeného pepře, případně více dle chuti
  • ¾ lžičky kvalitní mořské soli
  • trochu soli maldon (není nutné)

Postup přípravy

  1. Odstraňte z kapusty tvrdé stonky a žebra; zeleninu nahrubo nakrájejte. Vařte v ½ šálku vody ve velké pánvi (přikryjte víkem) na středně vysokou teplotu, až bude zelenina trochu jemná (cca 2 – 3 minuty). Poté dejte do cedníku. Vařte brokolici stejným způsobem ve zbylém ½ šálku vody. Přeneste kapustu do velké mísy; nechte brokolici okapat v cedníku. Vysušte si pánev pro další použití.
  2. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na střední teplotu. Přidejte kapustu a smažte, dokud nebude jemná a nezačne hnědnout (často míchejte). Potrvá to cca 4 – 6 minut. Poté ji přendejte do mísy a na pánvi rozehřejte zbývající lžící oleje. Přidejte brokolici a za častého míchání smažte stejným způsobem jako kapustu.
  3. Na pánvi nechte rozehřát máslo společně s česnekem a drceným červeným pepřem. Za stálého míchání smažte tak dlouho, dokud česnek nezačne zlátnout (cca 1 – 2 minuty). Máslo poté nalijte na zeleninu a posypejte ¾ lžičky soli.

Tip: Po kroku č.1 můžete zeleninu uskladnit na jeden či dva dny v lednici a připravit pokrm až poté.

Další články

 10 zdravých potravin, které podporují hubnutí

Zlatý kořen zdraví: Kurkuma a její účinky na lidské zdraví

Zásady správného grilování hamburgerů

Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Co to je káva a kam se vydat za tou nejlepší?

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *