Zdraví

Může vám vysazení lepku uškodit?

Dodržování bezlepkové diety bývalo obávaným problémem, kterému čelili pouze lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek. Nyní jsou bezlepkové výrobky snadno dostupné a bezlepková dieta se stala možností pro každého. Ne vždy je to však ta nejlepší volba. Pokud si nedáte pozor na výběr potravin, může bezlepková dieta vést k nedostatku základních živin.

Nerozpoznaná celiakie

Proteiny lepku obsažené v pšenici, žitu a ječmeni vyvolávají u lidí s celiakií autoimunitní reakci. Dodržování bezlepkové diety zmírňuje příznaky spojené s celiakií. Tuto diagnózu by však měl stanovit lékař. Rozhodnout se pro bezlepkovou dietu může být riskantní. Možná se nebudete vyhýbat zdrojům a formám lepku tak přísně, jak je nutné. Pokud trpíte celiakií, konzumace i malého množství lepku poškozuje vaše střeva, což má za následek zdravotní problémy v celém těle. Nediagnostikovaná celiakie může také zvýšit riziko osteoporózy a onemocnění štítné žlázy. Pokud se u vás objeví nadýmání, bolesti břicha, průjem, bolesti kloubů nebo kožní vyrážka, poraďte se se svým lékařem.

Výživa

Přechod na bezlepkovou dietu má vliv na výživu, ale to, zda je to dobře nebo špatně, závisí na tom, jaké náhražky si vyberete. Některé hotové bezlepkové výrobky nejsou obohaceny o vitaminy a minerály. To představuje zvláštní problém pro ženy, které by mohly otěhotnět. Foláty zabraňují vzniku některých vrozených vad u vyvíjejících se dětí a potraviny obohacené o foláty jsou významným zdrojem této základní živiny. Záleží také na druhu mouky, kterou se pšeničná mouka nahrazuje. Hnědá rýžová mouka obsahuje přibližně stejné množství živin jako celozrnná mouka, ale bílá rýžová mouka má dvakrát až pětkrát méně všech základních živin včetně vlákniny.

Zdravotní problémy

Pšenice přirozeně obsahuje rezistentní škroby, které se ve většině bezlepkových náhražek nevyskytují. Jeden z rezistentních škrobů v pšenici – inulin – je druh vlákniny, který zvyšuje množství zdravých bakterií v tlustém střevě. Může také pomáhat snižovat hladinu glukózy v krvi. Studie zatím neurčily, jaký vliv má bezlepková dieta na vaše střevo, ale pšenice je hlavním zdrojem rezistentních škrobů, takže možná budete muset zvýšit množství vlákniny z jiných zdrojů. Lepek by také mohl ovlivnit vaše kardiovaskulární zdraví. Časopis „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“ uvádí, že vyšší příjem bílkovin lepku může snížit hladinu triglyceridů v krvi.

Regulace hmotnosti

Pokud vyřadíte sušenky a pečivo obsahující lepek a nenahradíte je bezlepkovými sladkostmi, můžete zhubnout, protože se sníží počet kalorií. V opačném případě vám samotná bezlepková dieta nepomůže dosáhnout nižší hmotnosti. Mnohé náhražky bezlepkové mouky mají více kalorií než potraviny na bázi pšenice. Jeden šálek bílé rýžové mouky má 578 kalorií a hnědá rýžová mouka má 574 kalorií. Pro srovnání, stejná porce celozrnné mouky obsahuje 408 kalorií a univerzální mouka má 455 kalorií.

Další články

Koordinace a cvičení ve vyšším věku

Zdravý životní styl: Klíč k dlouhému a šťastnému životu

Pelyněk: Tradiční léčivá rostlina s mnoha přínosy pro lidské zdraví

Přechod: Vysvětlení, příznaky a zvládání této fáze života u žen

Příprava na přechodné období mezi letním a zimním počasím

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *