Jídlo a pochoutky

Vše, co byste měli vědět o rumu, ale báli jste se zeptat

Patříte k milovníkům kvalitního alkoholu a mezi vaše nejoblíbenější drinky patří havana s colou nebo mojito? Anebo rum konzumujete čistý? A víte vůbec, jak kvalitní mok odlišit od patoků, o které by skutečný znalec ani nezavadil pohledem? Pohodlně se usaďte a začtěte se do následujících řádků. Prozradíme vám vše, co byste měli o rumu a jeho konzumaci vědět. V druhé polovině článku pak najdete tipy na nejlepší rumy světa.

Trocha historie nikoho nezabije

Odkud se rum vzal? Pokud ve vás jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů evokuje exotické prostředí vzdáleného Karibiku, máte pravdu. Není náhoda, že právě z této oblasti pochází nejkvalitnější rumy – a již na počátku 17. století zde proběhly první pokusy o výrobu rumu, jak ho známe dnes. Konkrétně na Baradosu, na kterém se cukrové třtině – hlavní výrobní surovině – velmi daří. Pozadu však nejsou ani ostatní karibské ostrovy.

Chuť původních rumů pocházejících z oblasti ostrovů v Karibském moři je od dnešních exkluzivních moků značek Havana, El Dorado či Diplomático na míle vzdálená, ale bez základů se stavět nedá. Nápoji se před staletími přezdívalo „kill devil“, což do značné míry potvrzuje jeho někdejší charakter. Postupem času jej výrobci doladili k dokonalosti.

U nás byl rum po dlouhé roky považován za podřadné pití. Vděčí za to levným náhražkám v podobě tuzemáku. Tento nápoj není rum, protože se nevyrábí destilací cukrové třtiny resp. melasy, ale dochucením zředěného potravinářského lihu rumovou trestí.

Dnes rum slaví úspěšný comeback a holdují mu konzumenti napříč všemi generacemi. Pozvání na skleničku prvotřídního moku odmítne jen abstinent. Lahev prémiového rumu se zároveň stala oblíbeným dárkem pro každou příležitost.

Proč se rumu říká rum?

Každý název má svůj původ a nejinak je tomu v případě rumu. Nabízí se rovnou tři verze. První praví, že slovo vzniklo odtržením poslední slabiky latinského názvu cukrové třtiny (Saccharum officinarum). Druhá odkazuje na velké holandské sklenice (rummer), ze kterých se rum a další alkoholické nápoje konzumují. Poslední vás dovede k termínu rumbullion, což znamená „velká vřava“.

Jak se rum vyrábí? Jednotná pravidla neexistují!

Zatímco koňak, whiskey a mnohé další alkoholické nápoje podléhají přísným pravidlům, výroba rumu je mnohem benevolentnější. Jednotliví výrobci preferují vlastní postupy, které považují za nejlepší. A právě to je důvod, proč je rum chuťově velmi rozmanitý a současně kvalitativně odlišný. Co má většina nápojů společného, je vstupní surovina – melasa z cukrové třtiny. Používá ji zhruba 8 z 10 producentů rumu. Zbytek sází na vylisovanou šťávu. Rumy tohoto typu poznáte dle označení Agricole (v Brazílii Cachaca) a čiré barvy (na první pohled byste je zaměnili s vodkou nebo slivovicí).

Než se rum dostane do prodeje, musí projít mnoha procesy: fermentací, destilací, zráním, filtrací, míšením (blendingem) a nakonec lahvováním.

Dělení rumu podle typu

Není rum jako rum. Nabídka je naopak velmi široká a nápoje lze rozdělit na základě různých parametrů. Například podle způsobu výroby, barvy, zrání nebo konzumace.

Rumy podle barvy

Světlé rumy najdete pod označením blanco a vyznačují se méně nápadnou chutí a lehčím aroma. Zrají minimálně půl roku a obvykle se filtrují před dřevěné uhlí – tím dojde k odstranění typického hnědého zbarvení. Často se používají při míchání drinků.

Zlaté rumy zvané oro zrají v dubových sudech déle než rumy bílé. Proto mají plnější aroma i chuť, na kterých se může projevit nádech sudu. Tedy pokud doba zrání překročí pět let.

Mnohem díle zrají kořeněné – spiced – rumy. Konkrétně 5 až 25 let. Název napovídá, že do nich výrobci přidávají speciální směsi koření. A také karamel.

Tmavé rumy zrající v silně vypálených sudech nesou označení dark. Nepřidávají se do drinků, protože by zanikla jejich silná chuť a vytratilo by se charakteristické aroma. Mohou se vyznačovat silně melasovými nebo karamelovými tóny.

Rumy podle způsobu zrání

V souvislosti různými metodami zrání narazíte na tři pojmy: solera (vrstvení sudů od nejstaršího k nejmladšímu a jejich průběžné přelévání), reserva (označení výjimečných produktů, často se vyrábí míšením nejlepších stařených rumů) a barrel proof (staření v jediném sudu).

Rumy podle způsobu konzumace

Již jsme nakousli, že některých rumů je do koktejlů vyloženě škoda. Tzv. degustační rumy se konzumují napřímo, protože se vyznačují unikátní chutí a aroma. Znamenitou volbou mohou být např. El Dorado 15-Year, English Harbour nebo Chairman’s Reserve.

Druhou skupinu tvoří koktejlové rumy. Jedná se zejména o bílé rumy, které jsou cenově dostupnější. Vyzkoušejte Bacardi, Goslings, Smith and Cross nebo Santa Theresa 1796. Možností je samozřejmě daleko více.

Speciální sortou je rhum agricole, na který natrefíte i pod názvem zemědělský rum. Specifická kategorie destilátů obsahuje méně melasy, charakterizuje jí silně ovocné aroma a je jako stvořená pro některé drinky. Vyhlášené rumy tohoto druhu pochází z karibské oblasti, zejména z Martiniku a ostatních ostrovů Francouzských Antil. Určitě neuděláte chybu, když vyzkoušíte rumy Damoiseau XO, Rhum Barbancourt Estate Reserve 15-Year nebo Clement XO.

Tipy na nejlepší rumy, které seženete i u nás

Vyznat se v rumech není tak snadné, jak se na první pohled jeví. Jakmile se o destilát začnete zajímat blíže, zjistíte, že se vyrábí v desítkách zemí. Výrobců jsou stovky a konkrétních nápojů tisíce. Některé přesto kvalitou výrazně převyšují průměr a dlouhodobě se drží v nepsaném žebříčku nejlepších rumů světa. Ty nejznámější najdete v následujícím přehledu.

Ron Zacapa Centenario 23y, 40 % (1 l)

Pochází z Guatemaly a vyrábí se destilací fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Rum Ron Zacapa Centenario není exkluzivní jen pro svou chuť, ale i pro způsob zrání, které probíhá v guatemalských horách ve výšce 2 333 metrů. Spočívá v postupném míchání rumů zrajících v sudech, jež dříve sloužily ke zrání Bourbonu a Sherry Pedro Ximenez. Ty mu propůjčují unikátní aroma a dělají z něj nápoj pravých gentlemanů.

Legendario Elixir De Cuba 7y, 34 % (0,7 l)

Jaký rum pro ženu, která má ráda něco ostřejšího, ale přesto se chce držet při zemi? Rumový likér Legendario Elixir De Cuba je pro něžné pohlaví jako stvořený – je sladký a jemný, s nádechem karamelu a pomerančů. Paradoxně však nejde o rum jako takový, tedy alespoň ne dle kubánské legislativy, která termínem označuje pouze nápoje s obsahem cukru nad 20 g na litr tekutiny. Přesto jde o delikátní nápoj lahodné chuti.

Diplomático Reserva 8y, 40 % (0,7 l)

Bezesporu patří k nejoblíbenějším rumům v českých barech. Diplomático Reserva zraje po dobu 8 let v dubocých sudech a vyznačuje se kombinací vyvážené chuti, jantarové barvy a vůně po vanilce, cherry, karamelu a dřevu. Kdo vyzkouší, neprohloupí.

Bumbu Rum, 35 % (0,7 l)

Další karibský poklad najdete pod názvem Bumbu Rum. Pochází z Barbadosu, který je pokládán za kolébku rumu a údajné rodiště prvního rumu na světě. Ať je to jakkoliv, výroba Bumbu Rumu vychází z tradiční receptury. Co jej odlišuje od ostatních rumů, je směs cukrové třtiny pocházející z osmi karibských zemí. Dále pak směs koření, jejíž složení si výrobce z pochopitelných důvodů nechává pro sebe.

Don Papa

Fakt, že špičkové rumy pochází i z jiných koutů světa než z Karibiku, potvrzuje Don Papa. Vyrábí se na Filipínách a nese jméno proslulého bojovníka za nezávislost. Preferujete-li lehčí, ovocné aroma a dlouhá závěr v duchu vanilky, medu a kandovaného ovoce, bude vám chutnat.

Štítky

Další články

Chcete se dobře najíst? Studentská restaurace je skvělý tip

Avokádo je v české kuchyni stále oblíbenější. V čem je prospěšné, a kdy může škodit?

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *