Jídlo a pochoutky

Avokádo je v české kuchyni stále oblíbenější. V čem je prospěšné, a kdy může škodit?

Když se řekne avokádo, každý si pravděpodobně vybaví něco typického pro mexickou kuchyni a k tomu jejich proslulou dochucovací omáčku guacamole. Jemnou zelenou omáčku, která dokáže skvěle zvýraznit chutě a vůně různých receptů. Její základ tvoří toto, na první pohled zvláštní, hruškovité ovoce s hrbolatou zelenou slupkou a (na ovoce) až nezvykle dokonale kulatou peckou. Avokád však existuje hned několik různých druhů, takže kulatá pecka nemusí být nutně pravidlem.

Avokádo patří mezi vitamínové bomby

Avokádo je velmi výživné, což dokazuje obsah asi 20 různých vitamínů a minerálních látek. Tady jsou ty nedůležitější: Kyselina listová, vitamíny B5, B6, C, E a K. Z minerálních látek jmenujme aspoň hořčík, měď, fosfor, zinek a železo. Navzdory vysokému obsahu tuků, většinu z nich tvoří tuky zdravé a potřebné a velmi málo cukrů. Tím se tak překvapivě počítá k dietním potravinám.

Avokádo je ideálním zdrojem draslíku a vlákniny

Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a tím předchází srdečním a mozkovým onemocněním, podporuje také zdraví ledvin. Vláknina je dalším bohatstvím, které vám avokádo zařazené do  jídelníčku předává. Usnadňuje vyprazdňování, hubnutí a reguluje zdravou hladinu cukru v krvi. Avokádo navíc dokonce umí násobit antioxidační účinky z jiných potravin. Prostřednictvím luteinu a zeaxantinu pozitivně ovlivňuje i zrak.

Avokádo umí působit jako prevence či účinná úleva při náročné léčbě

Svým složením dokáže také zmírnit nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie. Působí však i jako prevence rakoviny prostaty, tlustého střeva, žaludku nebo slinivky břišní. Složení avokáda zpevňuje kosti a tím preventivně brání vzniku osteoporózy.

Avokádo klouže, pozor na úrazy

Snad jedinou stinnou stránkou avokád je, že je hladké a velmi křehké. Dávejte proto velký pozor při odstraňování slupky i pecky. Úrazy způsobené zbytečnou nepozorností či nešikovností už mají přímo název „Avokádová ruka“. Dlouhý seznam lidí, kteří navštívili doktora s řeznou ránou na ruce, napovídá, že zdolat toto zelené ovoce, se může zvrtnout dřív, než byste čekali.

Abychom však končili více pozitivně, zde je recept na zmíněné guacamole:

Ingredience:

  • půl cibule
  • špetka soli
  • 3 ks menších ne zcela vyzrálých rajčat
  • česnek
  • citronová šťáva
  • 2 ks avokáda

Avokáda v misce v rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule, na kostičky nakrájená rajčata, smícháme a dochutíme prolisovaným česnekem, solí a citrónovou šťávou. Kdo má rád ostřejší chutě může vše doladit ještě nasekanou chilli papričkou.

Guacamole se hodí k mexické kuchyni, ale i minutkovým běžným úpravám kuřecího či vepřového masa. Určitě si pochutnáte.

Další články

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Ořechovka, zcela delikátní záležitost!

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *