10 letních koktejlů, které musíte vyzkoušet
Už si pomalu začínáme zvykat, že součástí každého léta jsou tropické teploty přesahující i 35°C. Když máte dovolenou a můžete být u vody, kdykoliv se osprchovat nebo minimálně mít nohy ve studené vodě, svou pohodu si nějak vytvoříte. V běžném pracovním či studijním režimu je to o dost náročnější. Základem je dodržovat pitný režim. Pro tělo je jednoznačně nejpřirozenější čistá voda v pokojové teplotě. Letní teploty však vyloženě volají po zajímavějším osvěžení.
Nealko koktejly, které Vás budou bavit nejen chutí
Nealkoholické koktejly mohou v letních dnech příjemně doplnit nejen tekutiny, ale suplovat jedno jídlo. Dodají nám energii, spoustu vitamínů, probudí chuťové buňky a lépe se tráví. Zároveň jde o ideální způsob, jak se zchladit v horku, které v létě panuje.
1. Aqua fresca – 100% osvěžení z melounu
Na 1,5 litru nápoje budete potřebovat:
- 3 hrnky očištěného melounu zbaveného semínek a nakrájeného na kostky
- 750 ml studené vody
- půl citronu
- polévková lžíce cukru (záleží na chuti melounu a jak sladkou chuť preferujete)
Postup je snadný. Meloun s vodou rozmixujeme, přidáme šťávu z půlky citronu a podle potřeby dochutíme cukrem. Dobře promícháme a rovnou podáváme nebo necháme chvíli chladit v lednici.
2. Black Currant Sunrise – spojení čaje a rybízu
Na litr nápoje si připravíme:
- 6 dl kvalitního ovocného čaje,
- 10 – 12 kuliček černého rybízu nebo černé jeřabiny,
- 4 dl pomerančového džusu
- led
Čtyři čajové sáčky nebo odpovídající množství cca 6 dl sypaného klasicky zalijte vroucí vodou a asi 5 minut necháme louhovat. Sáčky nebo sítko vyndejte a nechte vychladnout. Následně přilejte do čaje pomerančový džus a vzniklou směs promíchejte a rozlijte do připravených sklenic s ledem. Servírování zkrášlete kuličkami černého rybízu nebo černé jeřabiny a čerstvě nakrájenými plátky pomeranče.
3. Ostružinový vánek – lesní pohlazení ve skleničce
Skládá se z:
- lístků nejlépe čerstvé šalvěje
- třtinového cukru
- čerstvých ostružin
- vody
- citronu
- ledu
Do sklenice, ve které chceme nápoj servírovat, rozemneme lístky šalvěje, aby se rozvoněly. Rozmixujeme vodu s třtinovým cukrem a ostružinami. Vzniklou kombinaci nalejeme do připravené sklenice se šalvějí. Ideálně přes sítko abychom se zbavili jadérek z ostružin. Dochutíme citronovou šťávou a přidáme pár kostek ledu. Šalvěj i celé ostružiny můžeme využít ještě jako dekoraci.
4. Mojito virgin – máta je královnou svěžesti
Nealkoholické Mojito je důkazem, že vsadíte-li na jednu z nejsvěžejších bylin, moc toho už není třeba. Spojují ho tyto ingredience:
- 1 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1 limetka
- perlivá voda
- 20 ml limetkové šťávy
- lístky čerstvé máty
- led
Do vyšší sklenice vsypeme cukr, nahrubo nakrájenou limetku a lístky máty, vše společně zlehka podrtíme, aby limeta pustila šťávu a máta se rozvoněla. Poté zalejeme perlivou vodou a přidáme limetkovou šťávu spolu s pár kostkami ledu nebo ledovou tříští. Mátou či citronem můžeme drink ještě zkrášlit.
5. Koktejl MATCH-TTONI – příval energie a osvěžení v jednom
Tento jednoduchý koktejl patří mezi vítězné barmanské soutěže s naší nejznámější minerálkou. Vyrobíte ho z:
- 10 cl perlivé minerálky
- 4 cl neperlivé minerálky
- 1,5 g Matcha tea premium
- 0,5 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 cl čekankového sirup
- citronová kůra
Vychlazenou misku naplníme čekankovým sirupem a citronovou šťávou, přidáme čaj Matcha (v prášku) a zalijeme neperlivou minerální vodou. Vše pečlivě promícháme a přelijeme do studené servírovací sklenice. Dolijeme perlivou vodou a doladíme citronovou kůrou.
Alkoholické koktejly
S alkoholem v létě opatrně, zvláště v koktejlech. Má pozvolný nástup, a tak si dlouho neuvědomujete, kolik jste toho vlastně vypili. Navíc dehydratuje, takže se do pitného režimu nepočítá. V koktejlech však velmi zajímavě rozvíjí chutě nebo naopak neutralizuje většinou sladkost.
6. Citrus Grappino – unikátní spojení citrusu a hroznů
V jednom džbánu (cca litr) najdete:
- 2 dl Fernet Stock Citrus
- 5 dl hroznové limonády
- led
- hroznové víno
- ½ citronu
- perlivá voda
300 g hroznového vína opláchneme a odšťavníme, získanou šťávu zředíme 3 dl perlivé vody, čímž získáme skvělou hroznovou limonádu. Džbán, ve kterém budete koktejl podávat, naplňte ledem, poté přidejte Fernet Stock Citrus a připravenou limonádu. Vhoďte pár nakrájených kuliček hroznového vína a plátky citronu. Vše důkladně promíchejte.
7. Melounové mojito – chuť léta
Jedna sklenička obsahuje:
- asi 7 kostek melounu
- 4 cl světlého kubánského rumu
- limetka
- 10 lístků máty
- 3 lžičky třtinového cukru
- perlivá voda
- led nebo ledová tříšť
Do mixéru vložte očištěný meloun od pecek, pokud nemáte odrůdu bez nich a rozmixujte. Do sklenice hoďte nahrubo nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a zlehka nadrťte. Přidejte rozmixovaný meloun. Do sklenice nasypte led, případně tříšť. Nalijte světlý rum a doplňte perlivou vodou. Čerstvé ovoce a máta spolehlivě doladí design. Vyzkoušejte alkoholickou verzi Mojita ve spojení s melounem. Stojí to za to.
8. Ovocný ráj – ukáže, jak se ingredience umí navzájem pozvednout
Složení jednoho drinku:
- meloun
- jahody
- borůvky
- polosladké moravské Zweigeltrebe rosé
- led z jemně perlivé vody
- třešňový sirup
Ovoce opláchneme a mimo borůvek nakrájíme na menší kousky. Do sklenice jemně perlivým ledem nasypeme kousky ovoce a zalejeme cca 1 dl vína a zakápneme třešňovým sirupem.
9. Sladké snění – vinná variace s hruškou
Do jedné sklenice patří:
- čerstvá hruška
- polosuchá moravská Frankovka rosé
- fialkový sirup
- perlivá voda
- led
Hrušku opláchneme, odstraníme jadérka a střed a nakrájíme na plátky. Do sklenice připravené k podávání vložíme led, plátky hrušky a do 2/3 zalijeme vínem. Doplníme perlivou vodou a pro zpestření chutí zakápneme fialkovým sirupem.
10. Coco-Cooler – plážová atmosféra ve skleničce
K přípravě je třeba:
- 5 cl Malibu rumu
- 10 cl Coca-Coly
- Nakrájenou limetku
- Kostky ledu
- koktejlovou přísadu „Angostura Bitter“
Postup je následující. Nakrájenou limetku podrťte společně s Malibu rumem, zakápněte Angosturou, přidejte led a nakonec zalijte Coca colou. Osvěžení na sebe nenechá dlouho čekat.
Doufáme, že jsme navnadili vaše chuťové pohárky a možná, při představě příprav, také trochu psychologicky ochladili. I letní míchaný koktejl může udělat hezčí den nebo přinese nápad pro úžasnou domácí párty. Zkuste to také.