10 letních koktejlů, které musíte vyzkoušet

Adam Valový
27. června 2019
7 minut čtení

Už si pomalu začínáme zvykat, že součástí každého léta jsou tropické teploty přesahující i 35°C. Když máte dovolenou a můžete být u vody, kdykoliv se osprchovat nebo minimálně mít nohy ve studené vodě, svou pohodu si nějak vytvoříte. V běžném pracovním či studijním režimu je to o dost náročnější. Základem je dodržovat pitný režim. Pro tělo je jednoznačně nejpřirozenější čistá voda v pokojové teplotě. Letní teploty však vyloženě volají po zajímavějším osvěžení.

Nealko koktejly, které Vás budou bavit nejen chutí

Nealkoholické koktejly mohou v letních dnech příjemně doplnit nejen tekutiny, ale suplovat jedno jídlo. Dodají nám energii, spoustu vitamínů, probudí chuťové buňky a lépe se tráví. Zároveň jde o ideální způsob, jak se zchladit v horku, které v létě panuje.

1. Aqua fresca – 100% osvěžení z melounu

Na 1,5 litru nápoje budete potřebovat:

  • 3 hrnky očištěného melounu zbaveného semínek a nakrájeného na kostky
  • 750 ml studené vody
  • půl citronu
  • polévková lžíce cukru (záleží na chuti melounu a jak sladkou chuť preferujete)

Postup je snadný. Meloun s vodou rozmixujeme, přidáme šťávu z půlky citronu a podle potřeby dochutíme cukrem. Dobře promícháme a rovnou podáváme nebo necháme chvíli chladit v lednici.

2. Black Currant Sunrise – spojení čaje a rybízu

Na litr nápoje si připravíme:

  • 6 dl kvalitního ovocného čaje,
  • 10 – 12 kuliček černého rybízu nebo černé jeřabiny,
  • 4 dl pomerančového džusu
  • led

Čtyři čajové sáčky nebo odpovídající množství cca 6 dl sypaného klasicky zalijte vroucí vodou a asi 5 minut necháme louhovat. Sáčky nebo sítko vyndejte a nechte vychladnout. Následně přilejte do čaje pomerančový džus a vzniklou směs promíchejte a rozlijte do připravených sklenic s ledem. Servírování zkrášlete kuličkami černého rybízu nebo černé jeřabiny a čerstvě nakrájenými plátky pomeranče.

3. Ostružinový vánek – lesní pohlazení ve skleničce

Skládá se z:

  • lístků nejlépe čerstvé šalvěje
  • třtinového cukru
  • čerstvých ostružin
  • vody
  • citronu
  • ledu

Do sklenice, ve které chceme nápoj servírovat, rozemneme lístky šalvěje, aby se rozvoněly. Rozmixujeme vodu s třtinovým cukrem a ostružinami. Vzniklou kombinaci nalejeme do připravené sklenice se šalvějí. Ideálně přes sítko abychom se zbavili jadérek z ostružin. Dochutíme citronovou šťávou a přidáme pár kostek ledu. Šalvěj i celé ostružiny můžeme využít ještě jako dekoraci.

4. Mojito virgin – máta je královnou svěžesti

Nealkoholické Mojito je důkazem, že vsadíte-li na jednu z nejsvěžejších bylin, moc toho už není třeba. Spojují ho tyto ingredience:

  • 1 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 limetka
  • perlivá voda
  • 20 ml limetkové šťávy
  • lístky čerstvé máty
  • led

Do vyšší sklenice vsypeme cukr, nahrubo nakrájenou limetku a lístky máty, vše společně zlehka podrtíme, aby limeta pustila šťávu a máta se rozvoněla. Poté zalejeme perlivou vodou a přidáme limetkovou šťávu spolu s pár kostkami ledu nebo ledovou tříští. Mátou či citronem můžeme drink ještě zkrášlit.

5. Koktejl MATCH-TTONI – příval energie a osvěžení v jednom

Name – Matcha Highball

Tento jednoduchý koktejl patří mezi vítězné barmanské soutěže s naší nejznámější minerálkou. Vyrobíte ho z:

  • 10 cl perlivé minerálky
  • 4 cl neperlivé minerálky
  • 1,5 g Matcha tea premium
  • 0,5 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 cl čekankového sirup
  • citronová kůra

Vychlazenou misku naplníme čekankovým sirupem a citronovou šťávou, přidáme čaj Matcha (v prášku) a zalijeme neperlivou minerální vodou. Vše pečlivě promícháme a přelijeme do studené servírovací sklenice. Dolijeme perlivou vodou a doladíme citronovou kůrou.

Alkoholické koktejly

S alkoholem v létě opatrně, zvláště v koktejlech. Má pozvolný nástup, a tak si dlouho neuvědomujete, kolik jste toho vlastně vypili. Navíc dehydratuje, takže se do pitného režimu nepočítá. V koktejlech však velmi zajímavě rozvíjí chutě nebo naopak neutralizuje většinou sladkost.

6. Citrus Grappino – unikátní spojení citrusu a hroznů

V jednom džbánu (cca litr) najdete:

  • 2 dl Fernet Stock Citrus
  • 5 dl hroznové limonády
  • led
  • hroznové víno
  • ½ citronu
  • perlivá voda

300 g hroznového vína opláchneme a odšťavníme, získanou šťávu zředíme 3 dl perlivé vody, čímž získáme skvělou hroznovou limonádu. Džbán, ve kterém budete koktejl podávat, naplňte ledem, poté přidejte Fernet Stock Citrus a připravenou limonádu. Vhoďte pár nakrájených kuliček hroznového vína a plátky citronu. Vše důkladně promíchejte.

7. Melounové mojito – chuť léta

Jedna sklenička obsahuje:

  • asi 7 kostek melounu
  • 4 cl světlého kubánského rumu
  • limetka
  • 10 lístků máty
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • perlivá voda
  • led nebo ledová tříšť

Do mixéru vložte očištěný meloun od pecek, pokud nemáte odrůdu bez nich a rozmixujte. Do sklenice hoďte nahrubo nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a zlehka nadrťte. Přidejte rozmixovaný meloun. Do sklenice nasypte led, případně tříšť. Nalijte světlý rum a doplňte perlivou vodou. Čerstvé ovoce a máta spolehlivě doladí design. Vyzkoušejte alkoholickou verzi Mojita ve spojení s melounem. Stojí to za to.

8. Ovocný ráj – ukáže, jak se ingredience umí navzájem pozvednout

Složení jednoho drinku:

  • meloun
  • jahody
  • borůvky
  • polosladké moravské Zweigeltrebe rosé
  • led z jemně perlivé vody
  • třešňový sirup

Ovoce opláchneme a mimo borůvek nakrájíme na menší kousky. Do sklenice jemně perlivým ledem nasypeme kousky ovoce a zalejeme cca 1 dl vína a zakápneme třešňovým sirupem.

9. Sladké snění – vinná variace s hruškou

Do jedné sklenice patří:

  • čerstvá hruška
  • polosuchá moravská Frankovka rosé
  • fialkový sirup
  • perlivá voda
  • led

Hrušku opláchneme, odstraníme jadérka a střed a nakrájíme na plátky. Do sklenice připravené k podávání vložíme led, plátky hrušky a do 2/3 zalijeme vínem. Doplníme perlivou vodou a pro zpestření chutí zakápneme fialkovým sirupem.

10. Coco-Cooler – plážová atmosféra ve skleničce

K přípravě je třeba:

  • 5 cl Malibu rumu
  • 10 cl Coca-Coly
  • Nakrájenou limetku
  • Kostky ledu
  • koktejlovou přísadu „Angostura Bitter“

Postup je následující. Nakrájenou limetku podrťte společně s Malibu rumem, zakápněte Angosturou, přidejte led a nakonec zalijte Coca colou. Osvěžení na sebe nenechá dlouho čekat.

Doufáme, že jsme navnadili vaše chuťové pohárky a možná, při představě příprav, také trochu psychologicky ochladili. I letní míchaný koktejl může udělat hezčí den nebo přinese nápad pro úžasnou domácí párty. Zkuste to také.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Tipy a rady,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky