4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

Adam Valový
5. července 2019
4 minuty čtení

Řadíte-li se k experimentátorům v oblasti stravování v tom smyslu, že stále hledáte zdravé, kvalitní potraviny, na kterých si pochutnáte, a zároveň Vám dodají všechny potřené živiny, vyzkoušejte plant-based recepty. Jednoduše řečeno, jde o veganskou stravu skládající se výhradně z rostlinných potravin, které nebyly nijak průmyslově zpracovávány. Nejsou v nich žádné konzervační látky ani dochucovadla. Patří sem vše, co si můžete ideálně sami vypěstovat, usušit, namlít a upravit vlastními silami.

Plant-based tedy konkrétně zahrnuje např.: ovoce, zeleninu, luštěniny, nejrůznější ořechy a semínka, celozrnné výrobky, přírodní sladidla, neslazená rostlinná mléka, přírodní oleje apod.

Připravili jsme pro vás pár receptů, co budou překvapivě chutnat všem. Řekněte jim, co jedli, až „po“ a sami uvidíte, jaká bude reakce.

Amarantová kaše s goji a chia semínky

Ingredience:

  • 1 hrnek amarantu
  • 3- 4 hrnky vody
  • čtvrt hrnku rozinek

K posypání, zdobení i dochucení: chia semínka a goji, banány, hodí se i strouhaný kokos.

Podle toho, jak hustou kaši rádi snídáte, zvolte množství vody, v níž necháte amarant přes noc odpočívat. Na 1 hrnek amarantu připadají zhruba 3-4 hrnky vody. Do této směsi rovnou přidejte i rozinky. Kaši ráno následně vaříme zhruba 20 minut. Je třeba jí občas promíchat, hlavně před dokončením vaření. Pro vizuální i chuťový dojem dozdobíme banány či jiným ovocem a chia semínky s goji.

Raw karbanátek z pekanových ořechů

Obsahuje:

  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • půl šálku lněného semínka
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • půl čajové lžičky sušených chilli papriček
  • sůl podle chuti

Pekanové ořechy přes noc namočíme ve vodě. Následně je rozmixujeme spolu s lněným semínkem na mouku, pote přidáme všechny zbylé ingredience do mixeru a znovu promícháme. Vznikne nám směs na dva středně velké karbanátky. Stačí je vytvarovat do bochánků a rovnou servírovat. Další variantou, jak si na nich pochutnat je dát karbanátky na cca 30 minut zapéct v troubě při teplotě do 150°C nebo je osmahnout na pánvi. Tepelnou úpravou však ztrácíte některé vitamíny. Jako příloha se hodí třeba zeleninový salát.

Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungem

Složení:

  • 1 červená nebo žlutá paprika
  • 4 střední rajčata
  • půl salátové okurky
  • listový / římský salát nebo polníček
  • mungo klíčky
  • klíčky čočky
  • konopný nebo olivový olej lisovaný za studena
  • bazalka
  • pepř

Listy salátu důkladně omyjeme a natrháme na kousky, stejně očistíme papriku, rajčata a okurky a vše nakrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst mungo klíčků i čočky, čerstvou bazalku, lehce zakápneme kvalitním olejem. Ochutíme solí a nejlépe čerstvě mletým pepřem.

Nepečený dort s lesním ovocem

Na korpus je třeba:

  • 100g sušených datlí
  • 100g sušených mandlí

Krémová náplň obsahuje:

  • 200g kešu oříšků
  • 60g kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce rostlinného sirupu

Mandle i datle přes noc necháme namočené ve vodě. Vodu poté slejeme a z datlí ji vymačkáme. Mandle rozmixujeme na hrubší mouku a přidáme rovnou i datle. Pokud by vám vzniklá hmota připadala řídká a vodnatá, lze ji zahustit např. strouhaným kokosem nebo ovesnými vločkami. Těsto poctivě napěchujeme do dortové formy a necháme ztuhnout v ledničce.

Na přípravu krému opět namočíme kešu oříšky přes noc. Ráno vodu odstraníme a oříšky ještě propláchneme. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Kešu spolu kokosovým olejem a rostlinným sirupem, oblíbené příchuti, rozmixujeme na hladký krém, který naneseme na ztuhlý korpus. Dozdobíme ovocem lesním či jiným ovocem a můžeme podávat.

Stravovat se zajímavě a zajistit si plnohodnotnou stravu v plant-based režimu vždy vyžaduje trochu úsilí a kreativity, ale poznáte nové spojení chutí a budete se cítit skvěle. Zkuste to taky, alespoň jednou za čas.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Jídlo a pochoutky,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky