Jídlo a pochoutky

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

Řadíte-li se k experimentátorům v oblasti stravování v tom smyslu, že stále hledáte zdravé, kvalitní potraviny, na kterých si pochutnáte, a zároveň Vám dodají všechny potřené živiny, vyzkoušejte plant-based recepty. Jednoduše řečeno, jde o veganskou stravu skládající se výhradně z rostlinných potravin, které nebyly nijak průmyslově zpracovávány. Nejsou v nich žádné konzervační látky ani dochucovadla. Patří sem vše, co si můžete ideálně sami vypěstovat, usušit, namlít a upravit vlastními silami.

Plant-based tedy konkrétně zahrnuje např.: ovoce, zeleninu, luštěniny, nejrůznější ořechy a semínka, celozrnné výrobky, přírodní sladidla, neslazená rostlinná mléka, přírodní oleje apod.

Připravili jsme pro vás pár receptů, co budou překvapivě chutnat všem. Řekněte jim, co jedli, až „po“ a sami uvidíte, jaká bude reakce.

Amarantová kaše s goji a chia semínky

Ingredience:

  • 1 hrnek amarantu
  • 3- 4 hrnky vody
  • čtvrt hrnku rozinek

K posypání, zdobení i dochucení: chia semínka a goji, banány, hodí se i strouhaný kokos.

Podle toho, jak hustou kaši rádi snídáte, zvolte množství vody, v níž necháte amarant přes noc odpočívat. Na 1 hrnek amarantu připadají zhruba 3-4 hrnky vody. Do této směsi rovnou přidejte i rozinky. Kaši ráno následně vaříme zhruba 20 minut. Je třeba jí občas promíchat, hlavně před dokončením vaření. Pro vizuální i chuťový dojem dozdobíme banány či jiným ovocem a chia semínky s goji.

Raw karbanátek z pekanových ořechů

Obsahuje:

  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • půl šálku lněného semínka
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • půl čajové lžičky sušených chilli papriček
  • sůl podle chuti

Pekanové ořechy přes noc namočíme ve vodě. Následně je rozmixujeme spolu s lněným semínkem na mouku, pote přidáme všechny zbylé ingredience do mixeru a znovu promícháme. Vznikne nám směs na dva středně velké karbanátky. Stačí je vytvarovat do bochánků a rovnou servírovat. Další variantou, jak si na nich pochutnat je dát karbanátky na cca 30 minut zapéct v troubě při teplotě do 150°C nebo je osmahnout na pánvi. Tepelnou úpravou však ztrácíte některé vitamíny. Jako příloha se hodí třeba zeleninový salát.

Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungem

Složení:

  • 1 červená nebo žlutá paprika
  • 4 střední rajčata
  • půl salátové okurky
  • listový / římský salát nebo polníček
  • mungo klíčky
  • klíčky čočky
  • konopný nebo olivový olej lisovaný za studena
  • bazalka
  • pepř

Listy salátu důkladně omyjeme a natrháme na kousky, stejně očistíme papriku, rajčata a okurky a vše nakrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst mungo klíčků i čočky, čerstvou bazalku, lehce zakápneme kvalitním olejem. Ochutíme solí a nejlépe čerstvě mletým pepřem.

Nepečený dort s lesním ovocem

Na korpus je třeba:

  • 100g sušených datlí
  • 100g sušených mandlí

Krémová náplň obsahuje:

  • 200g kešu oříšků
  • 60g kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce rostlinného sirupu

Mandle i datle přes noc necháme namočené ve vodě. Vodu poté slejeme a z datlí ji vymačkáme. Mandle rozmixujeme na hrubší mouku a přidáme rovnou i datle. Pokud by vám vzniklá hmota připadala řídká a vodnatá, lze ji zahustit např. strouhaným kokosem nebo ovesnými vločkami. Těsto poctivě napěchujeme do dortové formy a necháme ztuhnout v ledničce.

Na přípravu krému opět namočíme kešu oříšky přes noc. Ráno vodu odstraníme a oříšky ještě propláchneme. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Kešu spolu kokosovým olejem a rostlinným sirupem, oblíbené příchuti, rozmixujeme na hladký krém, který naneseme na ztuhlý korpus. Dozdobíme ovocem lesním či jiným ovocem a můžeme podávat.

Stravovat se zajímavě a zajistit si plnohodnotnou stravu v plant-based režimu vždy vyžaduje trochu úsilí a kreativity, ale poznáte nové spojení chutí a budete se cítit skvěle. Zkuste to taky, alespoň jednou za čas.

Štítky

Další články

Vino Barbaresco je výborné italské červené víno

Božský nápoj

Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám

Španělský olivový olej v sobě ukrývá spoustu zajímavých tajemství

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *