6 tipů, jak chránit svoje oči

Lenka Němcová
29. prosince 2022
5 minut čtení

Není žádným tajemstvím, že náš zrak je vzácný. Používáme je každý den, abychom viděli svět kolem sebe, a nemůžeme si dovolit považovat je za samozřejmost. Proto je důležité chránit oči před škodlivým UV zářením a dalšími nebezpečími. V tomto příspěvku na blogu probereme šest tipů, jak si chránit oči!

1) Strávit méně času před obrazovkou

Naše oči neustále pracují, když se díváme na obrazovku – ať už jde o počítač, telefon nebo televizi. To může časem vést k únavě očí a dalším problémům. Abyste se těmto problémům vyhnuli, snažte se dělat přestávky od obrazovky každých zhruba 20 minut. Odvraťte pohled od obrazovky a soustřeďte se na několik minut na něco jiného. Můžete například vstát a protáhnout se nebo se rychle projít po místnosti. To pomůže vašim očím uvolnit se a načerpat energii.

Kromě toho je také důležité, abyste se před spaním vyhýbali sledování obrazovky. Nejenže to škodí našim očím, ale může to také narušit náš spánkový cyklus. Pokud musíte před spaním používat obrazovku, snažte se ztlumit její jas a snížit množství vyzařovaného modrého světla.

2) Noste brýle proti modrému světlu

Jak jsme již zmínili, modré světlo může být pro naše oči škodlivé. Jedná se o typ UV světla, které vyzařují obrazovky, a může způsobovat digitální únavu očí. Abyste své oči před modrým světlem ochránili, můžete nosit speciální brýle, které tento typ světla filtrují. Jak radí mnoho zdravotníků, brýle proti modrému světlu mohou pomoci snížit únavu očí a zlepšit kvalitu spánku. Nošení brýlí proti modrému světlu je obzvláště důležité, pokud pracujete v kanceláři nebo trávíte hodně času sledováním obrazovek. Pokud nosíte kontaktní čočky, existují také speciální čočky blokující modré světlo, které si můžete pořídit u svého optometristy.

3) Nastavení jasu obrazovky

Kromě modrého světla může být pro naše oči škodlivý také jas obrazovek. Pro ochranu zraku je důležité nastavit jas obrazovky tak, aby nebyl příliš jasný ani příliš tlumený. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je použít funkci „nočního posunu“ na telefonu nebo počítači. Ta automaticky sníží modré světlo a jas obrazovky. Můžete jej také upravit ručně tak, že přejdete do nastavení svého zařízení.

Kromě úpravy jasu obrazovky byste se také měli snažit dělat si mezi díváním se na obrazovky přestávky. Jak jsme již zmínili, je důležité dopřát očím přestávku každých zhruba 20 minut. Pomůže to snížit únavu očí a udržet je zdravé.

4) Vyhněte se pohledu na jasná světla

Jasná světla mohou být pro naše oči škodlivá, proto je důležité vyhýbat se pohledu do nich po delší dobu. To se týká jak slunce, tak umělých světel, jako jsou lampy a stropní světla. Pokud se chystáte být na místě s jasným světlem, nezapomeňte si nasadit sluneční nebo ochranné brýle, které vaše oči ochrání.

Sluneční brýle nejsou určeny pouze pro slunečné dny – můžete je nosit i v interiéru, abyste snížili oslnění umělým světlem. Pokud pracujete v kanceláři nebo jiném prostředí se zářivkovým osvětlením, zkuste si pořídit brýle „snižující oslnění“. Ty vám pomohou snížit míru namáhání očí.

5) Pravidelně si nechte vyšetřit oči

Je důležité chodit na pravidelné oční prohlídky, i když si myslíte, že s vaším zrakem není nic v pořádku. Tato vyšetření mohou pomoci odhalit problémy včas, než způsobí vážné poškození zraku. Oční prohlídky mohou také pomoci odhalit další zdravotní potíže, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak.

Pokud nosíte brýle nebo kontaktní čočky, je důležité nechat si každý rok aktualizovat předpis. Pomůže to zajistit, abyste viděli co nejjasněji a aby vaše oči nebyly namáhány.

6) Přestat kouřit

Kouření škodí celkovému zdraví, včetně zraku. Může způsobit problémy se zrakem a zvýšit riziko vzniku šedého zákalu nebo jiných onemocnění. Pokud kouříte, je důležité s kouřením co nejdříve přestat. Existuje mnoho zdrojů, které vám pomohou přestat kouřit, proto neváhejte požádat o pomoc.

Toto je jen několik tipů, jak chránit svůj zrak. Jejich dodržováním můžete snížit riziko vzniku problémů se zrakem v budoucnu.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Zdraví,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky