Recept dne: Pučálka aneb Objevte kouzlo naklíčeného hrášku!

Adam Valový
7. května 2018
2 minuty čtení

Starý ovčák z románu Osudy dobrého vojáka Švejka měl jasno. Pravil, že „jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku.“ Na druhou stranu, proč ne! Pučálka, byť je dnes trochu zapomenutá, patří mezi chutné pochoutky. Dříve se konzumovala zcela běžně, dnes ji zná spíše starší generace.

Příprava pučálky není nijak složitá. Neobejdete se však bez naklíčeného hrachu. Ideální jsou bio semena, která přeberete a vyřadíte z nich úlomky – ty totiž stejně nevzklíčí, a navíc by pravděpodobně kvasily.

[hana-code-insert name=’article‘ /]

Naklíčení

Hrášek nechte naklíčit v klasické zavařovací sklenici. A to tak, že necháte semena přes noc ve vodě. Následně ji slijte, nechte okapat a 2-3 × denně proplachujte (naplňte sklenici vodou, přiložte k ní větší sítko, otočte dnem vzhůru a protřepejte). Klíčky potřebují zhruba tři dny, než vyraší, ovšem když počkáte ještě další den či dva, budou mnohem delší.

Příprava

Jakmile budete mí hrášek dostatečně naklíčený, naposledy jej propláchněte a lehce promněte a odstraňte nadbytečné slupky. Poté jej cca po dobu cca 5 minut lehka smažte na řepkovém oleji. Teplem mírně změkna a získá nasládlou chuť, takže ho budete moct připravit jak na slano, tak i na sladko.

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

V případě slané varianty hrášek lehce osolte, zamíchejte do uvařené pohanky a jako přílohu si dejte kysané zelní.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Jídlo a pochoutky,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky