Jídlo a pochoutky

Recept dne: Pučálka aneb Objevte kouzlo naklíčeného hrášku!

Starý ovčák z románu Osudy dobrého vojáka Švejka měl jasno. Pravil, že „jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku.“ Na druhou stranu, proč ne! Pučálka, byť je dnes trochu zapomenutá, patří mezi chutné pochoutky. Dříve se konzumovala zcela běžně, dnes ji zná spíše starší generace.

Příprava pučálky není nijak složitá. Neobejdete se však bez naklíčeného hrachu. Ideální jsou bio semena, která přeberete a vyřadíte z nich úlomky – ty totiž stejně nevzklíčí, a navíc by pravděpodobně kvasily.

Naklíčení

Hrášek nechte naklíčit v klasické zavařovací sklenici. A to tak, že necháte semena přes noc ve vodě. Následně ji slijte, nechte okapat a 2-3 × denně proplachujte (naplňte sklenici vodou, přiložte k ní větší sítko, otočte dnem vzhůru a protřepejte). Klíčky potřebují zhruba tři dny, než vyraší, ovšem když počkáte ještě další den či dva, budou mnohem delší.

Příprava

Jakmile budete mí hrášek dostatečně naklíčený, naposledy jej propláchněte a lehce promněte a odstraňte nadbytečné slupky. Poté jej cca po dobu cca 5 minut lehka smažte na řepkovém oleji. Teplem mírně změkna a získá nasládlou chuť, takže ho budete moct připravit jak na slano, tak i na sladko.

V případě slané varianty hrášek lehce osolte, zamíchejte do uvařené pohanky a jako přílohu si dejte kysané zelní.

Další články

Jak správně připravit a servírovat mate yerbu

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst ořechy každý den

Kdo vymyslel pizzu?

Proč se jí kukuřičný škrob?

Jak ohřát pizzu

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *