4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“
Řadíte-li se k experimentátorům v oblasti stravování v tom smyslu, že stále hledáte zdravé, kvalitní potraviny, na kterých si pochutnáte, a zároveň Vám dodají všechny potřené živiny, vyzkoušejte plant-based recepty. Jednoduše řečeno, jde o veganskou stravu skládající se výhradně z rostlinných potravin, které nebyly nijak průmyslově zpracovávány. Nejsou v nich žádné konzervační látky ani dochucovadla. Patří sem vše, co si můžete ideálně sami vypěstovat, usušit, namlít a upravit vlastními silami.
Plant-based tedy konkrétně zahrnuje např.: ovoce, zeleninu, luštěniny, nejrůznější ořechy a semínka, celozrnné výrobky, přírodní sladidla, neslazená rostlinná mléka, přírodní oleje apod.
Připravili jsme pro vás pár receptů, co budou překvapivě chutnat všem. Řekněte jim, co jedli, až „po“ a sami uvidíte, jaká bude reakce.
Amarantová kaše s goji a chia semínky
Ingredience:
- 1 hrnek amarantu
- 3- 4 hrnky vody
- čtvrt hrnku rozinek
K posypání, zdobení i dochucení: chia semínka a goji, banány, hodí se i strouhaný kokos.
Podle toho, jak hustou kaši rádi snídáte, zvolte množství vody, v níž necháte amarant přes noc odpočívat. Na 1 hrnek amarantu připadají zhruba 3-4 hrnky vody. Do této směsi rovnou přidejte i rozinky. Kaši ráno následně vaříme zhruba 20 minut. Je třeba jí občas promíchat, hlavně před dokončením vaření. Pro vizuální i chuťový dojem dozdobíme banány či jiným ovocem a chia semínky s goji.
Raw karbanátek z pekanových ořechů
Obsahuje:
- 1 hrnek pekanových ořechů
- půl šálku lněného semínka
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- půl čajové lžičky sušených chilli papriček
- sůl podle chuti
Pekanové ořechy přes noc namočíme ve vodě. Následně je rozmixujeme spolu s lněným semínkem na mouku, pote přidáme všechny zbylé ingredience do mixeru a znovu promícháme. Vznikne nám směs na dva středně velké karbanátky. Stačí je vytvarovat do bochánků a rovnou servírovat. Další variantou, jak si na nich pochutnat je dát karbanátky na cca 30 minut zapéct v troubě při teplotě do 150°C nebo je osmahnout na pánvi. Tepelnou úpravou však ztrácíte některé vitamíny. Jako příloha se hodí třeba zeleninový salát.
Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungem
Složení:
- 1 červená nebo žlutá paprika
- 4 střední rajčata
- půl salátové okurky
- listový / římský salát nebo polníček
- mungo klíčky
- klíčky čočky
- konopný nebo olivový olej lisovaný za studena
- bazalka
- pepř
Listy salátu důkladně omyjeme a natrháme na kousky, stejně očistíme papriku, rajčata a okurky a vše nakrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst mungo klíčků i čočky, čerstvou bazalku, lehce zakápneme kvalitním olejem. Ochutíme solí a nejlépe čerstvě mletým pepřem.
Nepečený dort s lesním ovocem
Na korpus je třeba:
- 100g sušených datlí
- 100g sušených mandlí
Krémová náplň obsahuje:
- 200g kešu oříšků
- 60g kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce rostlinného sirupu
Mandle i datle přes noc necháme namočené ve vodě. Vodu poté slejeme a z datlí ji vymačkáme. Mandle rozmixujeme na hrubší mouku a přidáme rovnou i datle. Pokud by vám vzniklá hmota připadala řídká a vodnatá, lze ji zahustit např. strouhaným kokosem nebo ovesnými vločkami. Těsto poctivě napěchujeme do dortové formy a necháme ztuhnout v ledničce.
Na přípravu krému opět namočíme kešu oříšky přes noc. Ráno vodu odstraníme a oříšky ještě propláchneme. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Kešu spolu kokosovým olejem a rostlinným sirupem, oblíbené příchuti, rozmixujeme na hladký krém, který naneseme na ztuhlý korpus. Dozdobíme ovocem lesním či jiným ovocem a můžeme podávat.
Stravovat se zajímavě a zajistit si plnohodnotnou stravu v plant-based režimu vždy vyžaduje trochu úsilí a kreativity, ale poznáte nové spojení chutí a budete se cítit skvěle. Zkuste to taky, alespoň jednou za čas.
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”