Čím podpořit metabolismus a ještě si pochutnat?
Jídlo znamená nezbytný přísun energie živin a vitamínu potřebných pro naše fungování, ale také dobrou náladu a pozitivní přístup k životu. Najít však ten správný poměr mezi příjmem stravy a fyzickým výkonem tak, abychom se cítili dobře a naše váha si nás stále vážila, není vůbec jednoduché. Existují však potraviny, které přímo jdou naproti našemu zdraví a u toho podporují metabolismus. Přirozeně detoxikují organismus a podporují spalování tuku. Svou oblíbenou chuť si mezi nimi najde každý.
Tuňák, losos, makrela, sardinky a treska
Přestože lososa, makrelu nebo sardinky můžeme na první pohled vnímat jako poměrně mastné a tučné ryby, je to právě jejich tuk, který nám pomáhá se spalováním, vysokým krevním tlakem činností srdce a mozku. Omega 3 mastné kyseliny si neumí lidské tělo vytvářet, proto je nezbytné mu je zprostředkovávat. Díky vysokému obsahu kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) jsou tukové buňky přímo zničeny a zůstávají pouze tělu prospěšné látky. Omega 3 mastné kyseliny jsou samozřejmě obsaženy i v dalších rybách, ale tuňák, losos, sleď, sardinky, makrela, treska a mořský pstruh jich obsahuje nejvíce. Když si je dáte se salátem z čerstvé zeleniny, kde vynecháte olejovou zálivku nebo jen vyměníte bílé pečivo za celozrnné, vytvoříte přímo dokonalou lehkou výživnou kombinaci.
Maliny, borůvky, grep či jablka
Všechno toto vynikající ovoce, zejména ve své čistě syrové podobě, rozbíhá metabolismus na plné obrátky. Maliny podporují produkci hormonů podporujících spalování, navíc svou kombinací vitamínu vylepšují kvalitu pleti a vlasů. Borůvky jsou nízkokalorický antioxidant podporující činnost celé trávící soustavy. Stejně tak je tomu u grapefruitu, který navíc snižuje chuť k jídlu na sladké či slané nezdravé pochutiny. Jablka čistí krev, ledviny i játra. Snižují škodlivý cholesterol a zpevňují cévy. „Nekažte“ si lahodné ovoce zmrzlinou, smetanou či šlehačkou a vyzkoušejte ovocný salát pouze z přírodních chutí. Sami poznáte, že tomuto přívalu osvěžení nic chybět nebude.
Chilli papričky, zázvor a skořice
Skořice zázvor i chilli papričky patří k dochucovadlům, které nás hned po požití příjemně zahřejí. Zázvor si dokonce můžete nastrouhat i do ponožek trpíte-li zimomřivostí nebo bojujete s nachlazením. Každý z této skupiny potravin zvyšuje vnitřní teplotu, což vede i ke spalování tuků. Tělo se automaticky snaží tuk využít jako zdroj energie. Skořice mimo podpory metabolismu snižuje také cukr v krvi. Zkuste zázvorový čaj k snídani, i když nejste nachlazení. Kávu místo cukrem ozvláštněte lžičkou skořice, získáte tím hned dva příznivce zdravého spalování v jednom.
Máta a další zelené čaje
Kvalitní zelené čaje jsou omlazovacím nápojem pro celé tělo. Zejména v letních dnech, ve vlažné podobě, osvěží a pomohou nám lépe se vyrovnat s příliš vysokou teplotou venku. Zabrání tak riziku srdečních chorob, ale mají také vynikající vliv na trávení a urychlují spalování tuků. Nejoblíbenějším zeleným čajem je určitě máta. Zázračná je v mnoha směrech. Zklidňuje nepříjemné pocity při zažívání, eliminuje chutě na nezdravé pochutiny a dodá energii. Zkuste unikátní spojení zeleného čaje a máty, známé jako Marocká máta. Pokud se neobejdete bez dochucení, doporučujeme stévii nebo med.
Mezi potraviny podporující metabolismus můžeme dále zařadit také vajíčka (včetně žloutku), česnek, mandle nebo granátové jablko. U každé ze zmíněných potravin v tomto článku záleží nejvíce na tom, jak si je připravíte a kolik kalorií tím do výsledného pokrmu přidáte.
Odlehčete sami sobě především kaloricky lehčími tepelnými úpravami jídel, nepřidávejte si zbytečně „sladké“ kalorie a nezapomeňte na přiměřené porce. Jedině tak se jídlo stane efektivním požitkem a můžete občas i zahřešit.