Jahodové letní osvěžení třikrát jinak
Kdo by odolal sladké chuti s jemně křupajícími zrníčky mezi zuby a nezaměnitelné vůni jahod. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B, C, E, stejně jako minerálů jako hořčík, vápník, draslík fosfor a fluor a další. Díky své lehce stravitelné vláknině, nízkému obsahu cukru a především pektinu podporují metabolismus a tím dokonce usnadňují hubnutí.
Pojďme si z nich připravit nějakou lahůdku pro dny, kdy vás pronásleduje chuť na něco dobrého.
Rebarborovo-jahodové muffiny
Složení:
- 120 g rebarbory
- 120 g jahod
- 180 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- půl sáčku prášku do pečiva
- špetka soli (cca 2 g)
- 200 g hnědého třtinového cukru
- šťáva z půlky citronu
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 90 g másla + 1 lžíce na posypku
- mandlové plátky
Troubu rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme 150 g cukru, sůl, mouku a prášek do pečiva. Do jiné mísy dejte mléko v pokojové teplotě, k tomu šťávou z citronu, nastrouhaný zázvor, vajíčka a rozpuštěné máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou rebarboru a směs ze sypkých surovin, aby vám vzniklo husté, lepkavé těsto, kterým naplníte, máslem a hrubou moukou, vysypanou formu na muffiny. Každý muffin ještě pozvedne křupavá krusta. Tu uděláte ze směsi 50 g cukru, lžíce másla a mandlových plátků. Rovnoměrně ji rozprostřete na povrch všech muffinů a dejte péct cca na 25 minut.
Jahodové celozrnné galetky
Suroviny:
- 200 g celozrnné mouky
- 500 g čerstvých jahod
- špetka soli (cca 2 g)
- 100 g másla
- 30 ml olivového oleje
- 100 g bílého jogurtu
- 4 polévkové lžíce ledové vody (přidat či ubrat podle hustoty těsta)
- 5 ml citronové šťávy
- 10 ml vody
- 1 žloutek
Posypkovou směs tvoří: 50 g celozrnné mouky, 30 g cukru krupice a 50 g mandlí mletých nebo na plátky
V míse spojíme celozrnnou mouku, rozpuštěné máslo, bílý jogurt, sůl a olivový olej. Podle hustoty přilejeme ledovou vodu, až nám vznikne tužší těsto. Přikryté utěrkou jej necháme chvíli odpočívat. Umyté a poctivě očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky a zakápneme citronovou šťávou. Vedle si nachystáme směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Odložené těsto rozválíme do kulatého tvaru a dáme na pečící papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme připravenou směs z mouky cukru a mandlí a na to poklademe jahody. Okraje necháváme volné (cca 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Potřeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C zhruba 40 minut.
Jahodový puding s chia semínky
1 porce pudinku obsahuje:
- cca 50 ml mandlového mléka
- 2-3 lžíce chia semínek
- 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo medu
- 250 g jahod
- Na karamelová semínka: 3-4 lžíce slunečnicových semínek
- 3 lžičky agáve či medu
- 2 lžičky kokosového cukru
Chia semínka zalijeme půl šálkem mandlového mléka a necháme chvíli být. Postupně poté doplňujeme mandlové mléko do konzistence chia pudinku, kterou máte rádi. Dosladíme agáve nebo medem a pudinku už se dál věnovat nemusíme. Jahody rozmixujeme na pyré a nalejeme na pudink. Slunečnicová semínka smícháme s agáve nebo medem, přidáme kokosový cukr, a to vše dohromady použijeme jako dokonale chutnou ozdobu.
Kterou z těchto letních dobrot, překvapíte rodinu nebo přátelé? Určitě budete mít úspěch.
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”