Míchané tofu s grilovaným chřestem a tempehem
Chřest je letos neuvěřitelně populární, a tak nám to nedalo – připravili jsme pro vás recept na vynikající scrambled tofu neboli míchané tofu. Kromě toho, že jde o pokrm s výbornou nutriční hodnotou, vám bude imponovat také krátká doba přípravy. A samozřejmě velmi dobře chutná, což si spousta lidí, kteří ještě nikdy v životě tofu neochutnali, nechce připustit. Tak odhoďte předsudky a pusťte se do přípravy. Pokud některou z ingrediencí nemáte po ruce, nahraďte ji tím, co máte doma, případně něčím chutnějším.
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Ingredience (pro 4 osoby)
- 700 – 800 g tofu dle chuti
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- cca 5 lžiček koření dle chuti (např. tymián, bazalka, oregáno, koriandr…)
- špetka kurkumy (kvůli barvě)
- 3 jarní cibulky
- černá sirná sůl, případně kvalitní sójová omáčka
- 4 hrsti baby špenátu
- olej
- lahůdkové droždí (není nezbytné)
- šťáva z jednoho citronu
Opečený tempeh:
- 200 g tempehu natural
- olej
- kvalitní sójová omáčka
Dále:
- chřest (1 balení)
- sůl
- olej
- sušený česnek
- svazek čerstvého koriandru
- 2 avokáda
- čerstvá rajčata
- šťáva z limetky
- česnek
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Postup přípravy
- Na rozehřátém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a po cca 5 minutých k ní přidejte rozmačkaný česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev a koření. Po cca minutě opékán na pánev přidejte tofu (rozdrobte ho na menší kousky). Na středním plemeni opékejte po dobu cca 10 minut a po 5 minutách přidejte jarní cibulku nakrájenou na malé kousky.
- Jakmile bude tofu opečené, přidejte lahůdkové droždí a špenát. Podlijte trochou vody, přikryjte pánev pokličkou a vyčkejte, až špenát zvadne. Dochuťte tofu citronovou šťávou, čerstvým pepřem nebo sójovou omáčkou či černou solí.
- Nyní přichází čas na tempeh. Rozehřejte na pánvi menší množství oleje a nechte ho na něm opéct. Sem tam můžete podlít trochou sójové omáčky. Že je tempeh hotový, poznáte podle toho, že je příjemně křupavý.
- Opláchněte chřest, od kterého odkrojíte tvrdé konce (cca 3 cm) a nechte krátce (2 min.) povařit. Poté vařící vodu slijte a propláchněte studenou vodou. Zda chřest promícháte s olejem a přidáte sůl, sušený česnek a opečete ho na pávi nebo na grilu, je na vás.
Na závěr rozmačkejte avokádo, přidejte do něj trochu pepře, soli a koriandru. Dle chuti také stroužek česneku.
Máte hotovo a můžete si pochutnat!
Zdroj: veganotic.cz
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”