Jídlo a pochoutky

Míchané tofu s grilovaným chřestem a tempehem

Chřest je letos neuvěřitelně populární, a tak nám to nedalo – připravili jsme pro vás recept na vynikající scrambled tofu neboli míchané tofu. Kromě toho, že jde o pokrm s výbornou nutriční hodnotou, vám bude imponovat také krátká doba přípravy. A samozřejmě velmi dobře chutná, což si spousta lidí, kteří ještě nikdy v životě tofu neochutnali, nechce připustit. Tak odhoďte předsudky a pusťte se do přípravy. Pokud některou z ingrediencí nemáte po ruce, nahraďte ji tím, co máte doma, případně něčím chutnějším.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 700 – 800 g tofu dle chuti
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • cca 5 lžiček koření dle chuti (např. tymián, bazalka, oregáno, koriandr…)
  • špetka kurkumy (kvůli barvě)
  • 3 jarní cibulky
  • černá sirná sůl, případně kvalitní sójová omáčka
  • 4 hrsti baby špenátu
  • olej
  • lahůdkové droždí (není nezbytné)
  • šťáva z jednoho citronu

Opečený tempeh:

  • 200 g tempehu natural
  • olej
  • kvalitní sójová omáčka

Dále:

  • chřest (1 balení)
  • sůl
  • olej
  • sušený česnek
  • svazek čerstvého koriandru
  • 2 avokáda
  • čerstvá rajčata
  • šťáva z limetky
  • česnek

Postup přípravy

  1. Na rozehřátém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a po cca 5 minutých k ní přidejte rozmačkaný česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev a koření. Po cca minutě opékán na pánev přidejte tofu (rozdrobte ho na menší kousky). Na středním plemeni opékejte po dobu cca 10 minut a po 5 minutách přidejte jarní cibulku nakrájenou na malé kousky.
  2. Jakmile bude tofu opečené, přidejte lahůdkové droždí a špenát. Podlijte trochou vody, přikryjte pánev pokličkou a vyčkejte, až špenát zvadne. Dochuťte tofu citronovou šťávou, čerstvým pepřem nebo sójovou omáčkou či černou solí.
  3. Nyní přichází čas na tempeh. Rozehřejte na pánvi menší množství oleje a nechte ho na něm opéct. Sem tam můžete podlít trochou sójové omáčky. Že je tempeh hotový, poznáte podle toho, že je příjemně křupavý.
  4. Opláchněte chřest, od kterého odkrojíte tvrdé konce (cca 3 cm) a nechte krátce (2 min.) povařit. Poté vařící vodu slijte a propláchněte studenou vodou. Zda chřest promícháte s olejem a přidáte sůl, sušený česnek a opečete ho na pávi nebo na grilu, je na vás.

Na závěr rozmačkejte avokádo, přidejte do něj trochu pepře, soli a koriandru. Dle chuti také stroužek česneku.

Máte hotovo a můžete si pochutnat!

Zdroj: veganotic.cz

Další články

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Ořechovka, zcela delikátní záležitost!

28 úžasných halloweenských sladkostí

Růžová lahoda: Jahodové smoothie s vločkami, které vás ráno pořádně nakopne

Superchutné vegan brownies

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *