Jídlo a pochoutky

Recept na domácí falafel

O falafelu jste již jistě slyšeli a pravděpodobně jste ho dokonce ochutnali. Pokud vám původně egyptská delikatesa zachutnala a rádi byste si ji udělali doma, vězte, že to zvládne i naprostý začátečník. Zjednodušeně jde o rozmixované kuličky z cizrny, které se dochutí kořením a usmaží či upečou. Falafel se podává s pita chlebem, ale je chutný také s různými dresinky apod. Variant je velmi mnoho a všechny stojí za to vyzkoušet!

Ingredience

  • 1 šálek namočené cirzny
  • ½ cibule nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky mletého česneku
  • ½ šálku nasekané petrželky
  • ½ lžičky soli podle chuti
  • 1 lžička čerstvě pomletého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1/8 lžičky kajenské papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup přípravy

  1. Prvním krokem je příprava cizrny, kterou je třeba nasypat do misky a zalít čistou vodou. Poté ji nechte odstát po dobu min. 12 hodin (ideálně 24 hodin). Cizrna nabude na objemu a změkne. Rozhodně ji nevařte!
  2. Zcezenou cizrnu nasypejte do mixéru.
  3. Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně je rozmixujte.
  4. Připravenou falafelovou směs vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte odstát po dobu 1 – 2 hodin v lednici.
  5. Z odstáté směsi vytvořte koule – skvělým pomocníkem je lžíce na zmrzlinu, které můžete usmažit na rozpáleném oleji (cca 5 minut dokud nezezlátnou), nebo upéct v rozpálené troubě na 220 ° po dobu cca 20 min. Rozhodnete-li se pro přípravu v troubě, nezapomeňte koule po 10 minutách otočit na druhou stranu.

Další články

Avokádo je v české kuchyni stále oblíbenější. V čem je prospěšné, a kdy může škodit?

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *