Jídlo a pochoutky

Recept na domácí falafel

O falafelu jste již jistě slyšeli a pravděpodobně jste ho dokonce ochutnali. Pokud vám původně egyptská delikatesa zachutnala a rádi byste si ji udělali doma, vězte, že to zvládne i naprostý začátečník. Zjednodušeně jde o rozmixované kuličky z cizrny, které se dochutí kořením a usmaží či upečou. Falafel se podává s pita chlebem, ale je chutný také s různými dresinky apod. Variant je velmi mnoho a všechny stojí za to vyzkoušet!

Ingredience

  • 1 šálek namočené cirzny
  • ½ cibule nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky mletého česneku
  • ½ šálku nasekané petrželky
  • ½ lžičky soli podle chuti
  • 1 lžička čerstvě pomletého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1/8 lžičky kajenské papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup přípravy

  1. Prvním krokem je příprava cizrny, kterou je třeba nasypat do misky a zalít čistou vodou. Poté ji nechte odstát po dobu min. 12 hodin (ideálně 24 hodin). Cizrna nabude na objemu a změkne. Rozhodně ji nevařte!
  2. Zcezenou cizrnu nasypejte do mixéru.
  3. Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně je rozmixujte.
  4. Připravenou falafelovou směs vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte odstát po dobu 1 – 2 hodin v lednici.
  5. Z odstáté směsi vytvořte koule – skvělým pomocníkem je lžíce na zmrzlinu, které můžete usmažit na rozpáleném oleji (cca 5 minut dokud nezezlátnou), nebo upéct v rozpálené troubě na 220 ° po dobu cca 20 min. Rozhodnete-li se pro přípravu v troubě, nezapomeňte koule po 10 minutách otočit na druhou stranu.

Další články

Vino Barbaresco je výborné italské červené víno

Božský nápoj

Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám

Španělský olivový olej v sobě ukrývá spoustu zajímavých tajemství

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *