Jídlo a pochoutky

Recept na zapečenou pohanku s jablky

Jaké recepty máte nejraději? Chutné, a přitom jednoduché. A právě takový je i ten dnešní na zapečenou pohanku s jablky. Pokud máte k pohance averzi ještě z dob dětství, pokuste se přes to přenést, protože jde o vskutku výjimečnou surovinu. V praxi však záleží na tom, s čím si ji dáte. V případě tohoto pokrmu budete příjemně překvapeni!

Ingredience

  • 2 větší jablka (případně kombinace jablka a hrušky)
  • cca ½ hrnku pohanky (můžete nahradit či zkombinovat s jáhly, quinoou, kus-kusem atd.)
  • kokosový tuk (případně obyčejný olej či rostlinné máslo)
  • kokos nebo strouhanka na vysypání
  • rostlinný med či jiné sladidlo (např. javorový, datolový nebo agávový sirup, třtinový cukr).
  • skořice (není povinná, záleží na vaší chuti)
  • rozinky
  • oříšky dle chuti
  • brusinky

Postup přípravy

  1. Připravte pohanku dle návodu, případně ji uvařte do měkka. Zároveň oloupejte a nastrouhejte jablka a přidejte k nim rozinky, brusinky a oříšky. Nakonec přidejte skořici.
  2. Zapékací misku si vymažte tukem, vysypejte kokosem a položte první tenkou vrstvu pohanky (před tím ji slijte, ale neproplachujte!).
  3. Následuje silná vrstva jablek, kterou dochutíte několika lžičkami medu a přikryjete další vrstvou pohanky.
  4. Pohanku polijte medem a nechte zapéct v troubě předehřáté na 175 °C po dobu cca 45 minut. Doba přípravy se může lišit s ohledem na vlastnosti trouby.

Po zapečení můžete pokrm podávat teplý, nicméně lahodný je i za studena!

Foto a inspirace: Jarmila Stráníková, http://www.vegan-kucharka.cz

Další články

Avokádo je v české kuchyni stále oblíbenější. V čem je prospěšné, a kdy může škodit?

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *