Ostré veganské bramborové kari
Kari nemusí znamenat jen orientální koření. Kari je také pokrm, který se podobá ragú či eintopfu. Obvykle se připravuje z menších kousků nakrájeného masa, ryb či zeleniny v poměrně husté omáčce. Podává se s rýží nebo indickým chlebem a patří k nejoblíbenějším jídlům v oblasti Indie a jihovýchodní Asie. Chcete-li si kari připravit doma na veganský, a tedy zdravější a etičtější způsob, vyzkoušejte tento recept.
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Ingredience
- 4 brambory bez slupky
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1 žlutá cibule na kostičky
- 3 rozmačkané stroužky česneku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky kajenského pepře
- 4 lžičky kari koření
- 4 lžičky garam masala
- 1 kousek (cca 2,5 cm) oloupaného a rozmačkaného čerstvého zázvorového kořene
- 2 lžičky soli
- 1 plechovka rajčat nakrájených na kostičky
- 1 plechovka fazolí garbanzo – propláchnuté, bez nálevu
- 1 plechovka hrášku, bez nálevu
- 1 plechovka kokosového mléka
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Postup přípravy
- Do velkého hrnce přidejte brambory a zalijte je osolenou vodou. Přiveďte k varu na prudkém ohni a poté ho snižte na střední až nízký oheň. Vařte dokud nebudou jemné (cca 15 min.). Vyllijte vodu a nechte v páře osušit po dobu jedné až dvou minut.
- Mezitím rozpalte olej na velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek, smažte za ustavičného míchání tak dlouho, dokud nebude nebude jemná a nezesklovatí (cca 5 minut). Posypejte kmínem, kajenským pepřem, kari, garam masalou, zázvorem a solí. Poté ještě další 2 minuty smažte. Nakonec přidejte rajčata, fazole garbanzo, hrášek a brambory. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 až 10 minut a poté můžete servírovat.
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”