Jídlo a pochoutky

Ostré veganské bramborové kari

Kari nemusí znamenat jen orientální koření. Kari je také pokrm, který se podobá ragú či eintopfu. Obvykle se připravuje z menších kousků nakrájeného masa, ryb či zeleniny v poměrně husté omáčce. Podává se s rýží nebo indickým chlebem a patří k nejoblíbenějším jídlům v oblasti Indie a jihovýchodní Asie. Chcete-li si kari připravit doma na veganský, a tedy zdravější a etičtější způsob, vyzkoušejte tento recept.

Ingredience

  • 4 brambory bez slupky
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 1 žlutá cibule na kostičky
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a ½ lžičky kajenského pepře
  • 4 lžičky kari koření
  • 4 lžičky garam masala
  • 1 kousek (cca 2,5 cm) oloupaného a rozmačkaného čerstvého zázvorového kořene
  • 2 lžičky soli
  • 1 plechovka rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 plechovka fazolí garbanzo – propláchnuté, bez nálevu
  • 1 plechovka hrášku, bez nálevu
  • 1 plechovka kokosového mléka

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce přidejte brambory a zalijte je osolenou vodou. Přiveďte k varu na prudkém ohni a poté ho snižte na střední až nízký oheň. Vařte dokud nebudou jemné (cca 15 min.). Vyllijte vodu a nechte v páře osušit po dobu jedné až dvou minut.
  2. Mezitím rozpalte olej na velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek, smažte za ustavičného míchání tak dlouho, dokud nebude nebude jemná a nezesklovatí (cca 5 minut). Posypejte kmínem, kajenským pepřem, kari, garam masalou, zázvorem a solí. Poté ještě další 2 minuty smažte. Nakonec přidejte rajčata, fazole garbanzo, hrášek a brambory. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 až 10 minut a poté můžete servírovat.

Další články

Připravte se na letní grilování

Vychutnejte si příjemné letní osvěžení v podobě frappé z termoizolační sklenice, která dlouho udrží jeho nízkou teplotu

Vinařův zeleninový nákyp s houbami

Vše, co byste měli vědět o rumu, ale báli jste se zeptat

Chcete se dobře najíst? Studentská restaurace je skvělý tip

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *