Recept na domácí falafel
O falafelu jste již jistě slyšeli a pravděpodobně jste ho dokonce ochutnali. Pokud vám původně egyptská delikatesa zachutnala a rádi byste si ji udělali doma, vězte, že to zvládne i naprostý začátečník. Zjednodušeně jde o rozmixované kuličky z cizrny, které se dochutí kořením a usmaží či upečou. Falafel se podává s pita chlebem, ale je chutný také s různými dresinky apod. Variant je velmi mnoho a všechny stojí za to vyzkoušet!
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Ingredience
- 1 šálek namočené cirzny
- ½ cibule nakrájené na kostičky
- 4 stroužky mletého česneku
- ½ šálku nasekané petrželky
- ½ lžičky soli podle chuti
- 1 lžička čerstvě pomletého pepře
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1/8 lžičky kajenské papriky
- 1 lžíce mouky
- 2 lžičky citronové šťávy
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Postup přípravy
- Prvním krokem je příprava cizrny, kterou je třeba nasypat do misky a zalít čistou vodou. Poté ji nechte odstát po dobu min. 12 hodin (ideálně 24 hodin). Cizrna nabude na objemu a změkne. Rozhodně ji nevařte!
- Zcezenou cizrnu nasypejte do mixéru.
- Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně je rozmixujte.
- Připravenou falafelovou směs vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte odstát po dobu 1 – 2 hodin v lednici.
- Z odstáté směsi vytvořte koule – skvělým pomocníkem je lžíce na zmrzlinu, které můžete usmažit na rozpáleném oleji (cca 5 minut dokud nezezlátnou), nebo upéct v rozpálené troubě na 220 ° po dobu cca 20 min. Rozhodnete-li se pro přípravu v troubě, nezapomeňte koule po 10 minutách otočit na druhou stranu.
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”