Recept na zapečenou pohanku s jablky
Jaké recepty máte nejraději? Chutné, a přitom jednoduché. A právě takový je i ten dnešní na zapečenou pohanku s jablky. Pokud máte k pohance averzi ještě z dob dětství, pokuste se přes to přenést, protože jde o vskutku výjimečnou surovinu. V praxi však záleží na tom, s čím si ji dáte. V případě tohoto pokrmu budete příjemně překvapeni!
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Ingredience
- 2 větší jablka (případně kombinace jablka a hrušky)
- cca ½ hrnku pohanky (můžete nahradit či zkombinovat s jáhly, quinoou, kus-kusem atd.)
- kokosový tuk (případně obyčejný olej či rostlinné máslo)
- kokos nebo strouhanka na vysypání
- rostlinný med či jiné sladidlo (např. javorový, datolový nebo agávový sirup, třtinový cukr).
- skořice (není povinná, záleží na vaší chuti)
- rozinky
- oříšky dle chuti
- brusinky
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Postup přípravy
- Připravte pohanku dle návodu, případně ji uvařte do měkka. Zároveň oloupejte a nastrouhejte jablka a přidejte k nim rozinky, brusinky a oříšky. Nakonec přidejte skořici.
- Zapékací misku si vymažte tukem, vysypejte kokosem a položte první tenkou vrstvu pohanky (před tím ji slijte, ale neproplachujte!).
- Následuje silná vrstva jablek, kterou dochutíte několika lžičkami medu a přikryjete další vrstvou pohanky.
- Pohanku polijte medem a nechte zapéct v troubě předehřáté na 175 °C po dobu cca 45 minut. Doba přípravy se může lišit s ohledem na vlastnosti trouby.
Po zapečení můžete pokrm podávat teplý, nicméně lahodný je i za studena!
Foto a inspirace: Jarmila Stráníková, http://www.vegan-kucharka.cz
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”