Čím to, že má mandlové mléko krásnou „zlatou“ (přesněji šodóově žlutou) barvu? Zásluhu na tom má jedna z ingredienci – populární kurkuma, která v poslední době zažívá nebývalý boom. Podle všeho má velmi příznivé účinky a fungování organismu; jmenovitě například podporuje mozkové kognitivní funkce, funguje jako antiseptikum a zároveň má prokazatelné antioxidační účinky. V tomto receptu se však po boku kurkumy objevují i další superzdravé ingredience, jako jsou mandel, datle, zázvor a kardamom. Výsledkem je velmi lahodný a chuťově originální mok – který však nemusí chutnat každému. Není-li vám některá z uvedených ingrediencí po chuti, raději se do přípravy nepouštějte. Vy ostatní si však konzumaci jistě užijete!
Bez čeho se neobejdete?
Výroba mandlového mléka není komplikovaná, ale budete při ní potřebovat sáček na ořechové mléko. Je běžně k dostání na internetu, nebo si ho vyrobíte svépomocí z tenkého plátna.
Ingredience
- 1 hrnek mandlí
- 2 větší masité datle (lze nahradit i sladidlem – javorovým sirupem, kokosovým cukrem apod.)
- kousek zázvoru (stačí cca 1 cm, ideální je BIO, protože je chuťově lepší)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kurkumy (koření), případně kousek čerstvé kurkumy
- 2 menší tobolky kardamomu
Postup přípravy
- Mandle nechte společně s vypeckovanými datlemi přes noc ve vodě (anebo minimálně na 6 hodin). Poté vodu slijte a ingredience vložte do mixéru. Přidejte všechny ostatní ingredience a cca hrnek a půl vody. Důkladně rozmixujte, přidejte další hrnek vody a mixujte tak dlouho, dokud ze směsi nevznikne zcela hladká kaše.
- Do připravené větší mísy přelijte směs přes sáček na ořechové mléko. Pokud vám trochu směsi zbude, můžete ji použít například při přípravě kaše nebo sušenek.
- Z mísy mléko přelijte do čisté láhve (měli byste ji vypláchnout vařící vodou) a skladujte v lednici po dobu nejvýše 4 dní. Tak dlouho vám ale mandlové mléko nevydrží, pravděpodobně ho vypijete ještě v ten samý den.
Přidat komentář