Veganská svíčková s knedlíky z jáhlů

Adam Valový
6. května 2018
2 minuty čtení

A pak, že to nejde! Pokud jste se rozhodli pro zdravější stravování a vyřadili ze svého jídelníčku živočišné produkty, možná vám chybí některé klasické chutě. Třeba taková svíčková – dali byste si ji na sobotní oběd? Vaše přání se může stát skutečností – tento recept vás zbaví veškerých předsudků ohledně veganské stravy (pokud ještě nějaké máte). Jdeme na to…

[hana-code-insert name=’article‘ /]

Ingredience

  • 2 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • menší kus celeru
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 3 kousky jalovce
  • 3 polévkové lžíce ume octa
  • kukuřičná mouka
  • rostlinná smetana, nebo rýžový krém
  • uzené tofu
  • 2 velké cibule

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

Postup přípravy

  1. Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájejte na větší kousky. Zeleninu krátce orestujte na sezamovém oleji (stačí 3 lžičky) a zalijte takovým množstvím vody, aby byla zcela ponořena. Přidejte sůl, bobkový list, nové koření, hřebíček, jalovec ume ocet. Na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká.
  2. Zeleninu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Poté vraťte zpět do hrnce, nechte trochu zredukovat a zjemněte rostlinnou smetanou či rýžovým krémem.
  3. Veganská svíčková je skvělá s pštrosími knedlíky s náplní z uzeného tofu. Ty připravíte tak, že ve vodě povaříte jáhly (v poměru 1 : 2,5 zrna k vodě) po dobu cca 30 min. Poté ochlaďte a přidejte kukuřičnou mouku, dokud nedosáhnete těsta tužší konzistence, které bude držet tvar.
  4. Na oleji si zpěňte jemně nakrájenou cibuli a smažte společně s kousky uzeného tofu tak dlouho, dokud cibulka nedosáhne zlatohnědé barvy. Tuto směs použijete jako náplň do knedlíků.
  5. Těsto rozválejte do tvaru sušenky, naplňte ho směsí cibule a tofu a udělejte kouli. Uvařte ve slané vodě (že jsou hotové poznáte tak, že vyplavou ze dna l povrchu).
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Jídlo a pochoutky,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky