Zpestřete si jídelníček plody tamarindu indického. Je úžasné, jak prospívá zdraví!
Ještě jste o něm neslyšeli? Tamarind indický je stálezelený tropický strom původem z Afriky. Nyní se pěstuje v tropických oblastech na celém světě a jeho poznávacím znamením jsou zpeřené listy a jemně zaškrcované plody. Pomineme-li fakt, že se strom využívá na spoustu věcí, za pozornost stojí především plody. Jejich konzumace je prospěšná pro kardiovaskulární systém, imunitu, hubnutí a v neposlední řadě i pro rozvoj svalů a nervové soustavy.
Tamarind vám bude chutnat!
Co je na plodech tamarindu nejlepší? Jsou delikátní! Dužina chutná skvěle a její intenzivní chuť si rychle zamilujete. Šťáva i dužina vám přijdou vhod vždy, když vás začne honit mlsná a nebudete si chtít škodit sladkostmi. Jednoduše odstraníte slupku a pustíte se do plodů. Případně si je koupíte již připravené.
Pro zdravé srdce
Pravidelná konzumace tamarindu minimalizuje riziko srdečních onemocnění. Bylo zjištěno, že napomáhá k čištění tepen od LDL cholesterolu Zároveň redukuje krevní tlak a díky obsahu vitamínu C je účinný při boji proti volným radikálům – právě ty mohou způsobovat symptomy, které souvisí s nemocemi kardiovaskulárního systému.
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Snižuje riziko cukrovky
V plodech tamarindu je alfa amyláza, která slouží jako prevence před absorpcí karbohydrátů měnících se v cukr. Do krve se tak nedostává nadměrné množství cukru, což je pro fungování organismu dobře.
Podporuje fungování imunity
Bohatý obsah vitaminu C a dalších vitaminů s antioxidačními vlastnostmi je jen část látek, které se v tamarindu nachází. K těm dalším patří látky s antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi. Organismus s vysokým obsahem antioxidantů nemají v lásce parazité.
Proti přehřátí
Kdo žije v obzvláště horké oblasti, musí dbát na průběžnou hydrataci. Džus z tamarindu funguje jako perfektní chladící kapalina. Vypijete ho a budete se cítit mnohem lépe, i když rtuť na teploměru atakuje vysoké hodnoty.
Rychlejší hubnutí
V těle je enzym, jehož funkcí je ukládání tuků. Tamarind však obsahuje látky (kyselinu hydroxicitronovou), která tomu brání. Co to znamená pro pravidelné konzumenty? „Jen“ to, že rychleji hubnou. Tamarind zároveň potlačuje chuť k jídlu.
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Další příznivé účinky tamarindu
Výčet blahodárných účinků exotického tamarindu je ještě mnohem delší. Za zmínku stojí zlepšení funkce nervů a vliv na rozvoj svalové soustavy, zlepšení trávení, prevence před tvorbou vředů a mimo jiné také zpomalení stárnutí kůže.
P.S. Plody tamarindu mají antihistaminické vlastnosti a slouží jako prevence před astmatem, chřipkou a nachlazením.