Co je ti? Nic. Dokument ČT o psychice dětí by měl shlédnout každý rodič

Adam Valový
7. listopadu 2023
4 minuty čtení

V poslední době se v České republice prohlubuje krize v oblasti dětské psychiatrické péče, a právě nový dokument České televize s názvem Co je ti? Nic. o nelehké situaci, kterou procházejí děti s psychickými problémy, informuje zcela bez obalu. S dramatickým nárůstem počtu dětských pacientů trpících psychickými obtížemi, a to včetně sebevražd v mladších věkových kategoriích, je více než jasné, že současný systém dětské psychiatrické péče stojí na pokraji kolapsu a volá po reformě.

Zprávy o nedostatku dětských psychiatrů a dlouhých objednacích lhůtách jsou šokující. Rodiče, kteří se snaží získat pomoc pro své nemocné děti, musí často čekat celé měsíce, paradoxně v situaci, kdy je pro úspěšnou terapii nezbytná včasná diagnostika a léčba. Česká republika v tomto ohledu bohužel zaostává za okolními zeměmi. Dostupnost a kvalita dětské psychiatrické péče je na západě lepší.

Hlavním důsledkem této krize je, že se mnoha dětem nedostává potřebná péči včas, což často vede k trvalým psychickým a emočním problémům v dospělosti. Ve filmu „Co je ti? Nic“ jsme konfrontováni s příběhy dětí, které se dostaly k lékařům a terapeutům, ale i se skupinou těch, kteří stále bojují s nedostatkem péče.

Dokument zdůrazňuje, že komunikace a podpora rodiny a přátel jsou pro děti s psychickými problémy zásadní. Rychlý přístup k lékařské péči je nezbytný, aby se předešlo závažným komplikacím. Úzkostně depresivní poruchy, poruchy příjmu potravy, psychotické poruchy, sebepoškozování, poruchy pohlavní identity a hyperkinetický syndrom jsou nejčastějšími problémy, se kterými se děti potýkají.

Dokument Co je ti? Nic měl premiéru 10. října 2023, tedy symbolicky na Světový den duševního zdraví. Tento film není jen pouhou zprávou o aktuálním stavu dětské psychiatrické péče, ale také voláním po systémových změnách. Je třeba zajistit lepší dostupnost dětských psychiatrů, rozšířit psychiatrická zařízení, nemocnice a komunitní centra a posílit podporu rodin s dětmi s psychiatrickými obtížemi.

Zakladatelka a prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje, Vendula Pizingerová, řekla: „Zdravá duše dětí je investicí do naší budoucnosti, a proto se touto problematikou zabýváme už od roku 2018. Systémové změny jsou zatím v nedohlednu, a tak se už pátým rokem snažíme vylepšovat alespoň prostředí pro děti, které se na dětské psychiatrii léčí.“

Dokument Co je ti? Nic využívá nejnovější obrazovou technologii, včetně umělé inteligence, aby chránil dětské pacienty a zachoval jejich anonymitu. Příběhy, které v dokumentu uslyšíme, jsou pravdivé a emotivní, plné naděje i zoufalství.

Je na čase, aby se Česká republika postavila těmto výzvám a zajistila, že děti s psychickými problémy obdrží adekvátní péči a podporu. Film Co je ti? Nic nás upozorňuje na naléhavou potřebu změn a na důležitost duševního zdraví dětí, které jsou klíčovou součástí budoucnosti naší společnosti.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Filmy a seriály,

Poslední aktualizace:  7. listopadu 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky