Ořechy a zdraví: Jaké jíst, když chcete zhubnout

Adam Valový
7. června 2019
4 minuty čtení

Nejen v pohádkách platí, že oříšky obsahují poklady. Všechny druhy oříšků, ve své přírodní podobě tzn. bez dochucování, představují doslova zázračný koktejl tělu prospěšných látek. Vitamíny a nenasycené mastné kyseliny posilují imunitu, zlepšují trávení a brání před vznikem civilizačních chorob. Nevýhodou je, že i „zdravé“ tuky se rády usazují v problematických partiích. Dá se tomu však snadno vyhnout.

Ořechy při hubnutí – ano, ale správně kombinujte

Bez tuku tělo nemůže správně fungovat. Proto je důležité ořechy správně zakomponovat, tak aby tuk doplnily tam, kde nám cíleně chybí. Lžičku ořechů tak můžete přidat nejlépe k snídani či obědu, který se skládá z nízkotučných surovin a zároveň není připravován na oleji. 10 – 25 g oříšků na jedno jídlo, můžete do jídelníčku zařadit 2 – 3× týdně. Vybrat si můžete podle chuti, v tomto množství kalorická hodnota oříšků nerozhoduje, ale doporučujeme druhy oříšků střídat.

Každý druh oříšku posiluje naše zdraví jiným způsobem

Všechny druhy u nás dostupných ořechů spojuje vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, chránících srdce před infarktem a tepny před aterosklerózou. Jednoduše udržují zdravé srdce a průchodné cévy. Jednotlivé typy se liší především komplexem vitamínů, proto je dobré pochutnávat si střídavě na více druzích oříšků.

Vlašské ořechy – snižují cholesterol, posilují nervovou soustavu a zlepšují náladu.

Kešu ořechy – pro vysoký obsah železa, draslíku a hořčíku posilují koncentraci, zlepšují paměť a zmírňují křeče svalů i vnitřních orgánů.

Lískové ořechy – jsou stejně jako mandle nejlepším zdrojem vitamínu E, který podporuje zdravou pleť, vlasy nehty. Působí také jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě, stejně jako před ledvinovými kameny. Nízký obsah cukru dovoluje zařadit ho do jídelníčku i diabetikům.

Pistáciové ořechy – jsou nejméně kalorické ze všech druhů. Jsou výborným zdrojem draslíku, díky němuž příznivě působí na krevní tlak.

Arašídové ořechy – jsou bohaté na vlákninu, podporují trávení a spalování.

Zdraví podpoří pouze kvalitní ořechy

Vysoký obsah tuku ořechů má ještě jednu vadu na kráse, a to že ořechy často žluknou nebo mohou obsahovat plíseň. Proto je raději kupujte ve specializovaných prodejnách, které dobře znáte  (např. na nutily.cz) nebo velkých supermarketech. Zde se zboží rychle mění a podléhá větší kontrole.

Alergii nebo těžkému pocitu v žaludku předejdete namáčením ořechů

Ořechy jsou poměrně syté a těžké do žaludku. V syrovém stavu mohou být i spouštěčem silné alergie. Za všechno může kyselina fytová, která chrání ořech před znehodnocením v přírodním prostředí. Když ořechy před konzumací nenamočíme do slané vody, kyselina začne působit i v trávícím systému a komplikuje trávení, případně podněcuje alergie. Slaná lázeň neutralizuje ochrannou kyselinu a posílí v ořechu všechny látky, stejně jako v přírodě, kde by samozřejmě probíhalo klíčení.

Kešu vyžadují 2 h máčení, arašídy optimálně 12 h, mandle 10 h, lískové ořechy 7 h, vlašské ořechy 4 h.

Uznejte, že takový přírodní zázrak a pochoutku v jednom by bylo škoda nevyužít. Kterým z nich osvěžíte svůj dietní jídelníček?

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Zdraví,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky