Papežův vymítač 2: Druhý díl úspěšného hororu láká na ještě děsivější podívanou

Adam Valový
3. září 2023
5 minut čtení

Nedávno se na plátna kin dostal překvapivě kvalitní horor, který měl svým způsobem revoluční přístup k žánru exorcismu a démonických posedlostí. Od snímku Papežův vymítač (The Pope’s Exorcist) se vesměc nic moc nečekalo, avšak rychle se ukázalo, že jde o počin, který dokáže diváka uchvátit. Což ostatně potvrdil tím, že se prosadil i na streamovacích službách. S energickým výkonem Russella Crowea v titulní roli a volnou inspirací případy otce Gabriela Amortha, předního vatikánského exorcisty, si urval čestné místo v žánru současných hororů, a to zejména těch zaměřených na téma démonické posedlosti.

Navzdory mírně nepřesvědčivému hodnocení na portálu Rotten Tomatoes, které dosáhlo pouze 48 %, si Papežův vymítač našel svou vlastní cestu k divákům a celosvětově vydělal úctyhodných 76 milionů dolarů. Jeho skutečný triumf však přišel až na streamovacích platformách, kde se rychle stal jedním z nejžádanějších titulů. To vše namlsaného diváka logicky přivádí k otázce, co může čekat v dalším pokračování tohoto neočekávaného hitu.

Pokračování Papežova vymítače bylo nedávno oficiálně oznámeno, ale zatím jsou informace o něm stále velmi omezené. Jedna věc je však jistá: čeká nás další díl temného a strašidelného hororu. Jediným náznakem, který nám byl poskytnut na konci prvního dílu, je seznam míst, na kterých může hlavní hrdina provádět vymítání a setkat se s více než dvěma stovkami různých démonů. To otevírá prostor pro nejrůznější zápletky a temné příběhy, které mohou být ještě děsivější než v prvním díle.

Jedním z hlavních taháků prvního dílu byl výkon Russella Crowea, který se objevil v roli hlavní postavy – vymítače démonů Amortha. Jeho charisma a schopnost vtělit se do role dodaly filmu potřebnou vážnost a sílu. Otázka zní, zda se Russell Crowe vrátí do své role, a pokud ano, jak se postava vyvíjí a co ji čeká v pokračování.

Při psaní scénáře a vytváření nových příběhů mohou tvůrci čerpat z bohatého repertoáru skutečných případů otce Gabriela Amortha. Tento vatikánský exorcista byl mezi vymítači legendou a jeho neuvěřitelné zkušenosti s démonickými posedlostmi by mohly posloužit jako inspirace pro nové strašidelné příběhy. Amorth se setkal s případy, které se běžnému smrtelníku jeví jako nadpřirozené a bizarní. Například s mužem, který během posedlosti najednou začal nadávat anglicky, přestože jeho rodným jazykem byla italština. Další známý případ se týkal jedenáctiletého chlapce, který dokázal porazit tři policisty naráz, což jasně ukazuje na nadlidskou sílu.

Poslední vymítání skutečného Gabriela Amortha.

Jedním z nejstrašidelnějších a nejpodivnějších případů však byla posedlost ženou, skrze kterou se démon snažil přesvědčit o své existenci otce Gabriela Amortha tak, že mu slíbil vyčarovat rádio. Žena následně začala zvracet nejrůznější kovové součástky, což bylo něco, co nikdo nečekal. Amorth se (alespoň ve filmu) také někdy bránil démonickým útokům humorem a neobvyklými gesty, jakými bylo například strčení prstu do nosu posedlého.

Otec Gabriel Amorth byl výjimečnou postavou v oblasti exorcismu a jeho práce byla známá dlouho před tím, než se o něm začalo mluvit díky filmu Papežův vymítač. Amorth se objevil v několika dokumentárních filmech, včetně snímku „The Devil and Father Amorth,“ který natočil William Friedkin, režisér kultovního filmu „Vymítač ďábla.“

Pokračování Papežova vymítače je plánováno až na rok 2025, což dává tvůrcům dostatek času na vytvoření temného a děsivého pokračování, které nás možná ještě více vtáhne do světa démonů a exorcismu. Nezbývá než doufat, že nám druhý díl přinese minimálně stejnou porci strachu a napětí.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Filmy a seriály,

Poslední aktualizace:  3. září 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky